Lumea la zi

Al Jazeera: Va funcționa plafonarea prețului pentru petrolul rusesc? Ce condiții trebuie îndeplinite

Petrol rusesc
Foto: Financial Times

Pentru ca planul de plafonare a prețului pentru petrolul rusesc să funcționeze va fi nevoie că să fie implicate și țări din afara G7. Printre ele se numără și India sau China, unii dintre cei mai importanți clienți ai Rusiei.

Limitarea prețului petrolului rusesc, o abordare pe care membrii G7 au spus că vor să o urmărească „urgent”, ar fi o mișcare fără precedent și una despre care unii analiști spun că s-ar putea întoarce împotriva inițiatorilor.

Petrolul rusesc ar fi achiziționat cu o reducere față de prețurile dominante de pe piață, pentru a limita profiturile Moscovei. Dar ar menține prețul peste costul de producție pentru a asigura un stimulent pentru exportul său.

Taxele reduse, calculate separat pentru țiței și produse petroliere rafinate, ar putea fi revizuite în mod regulat, potrivit unui oficial al Trezoreriei SUA.

Au existat sisteme internaționale menite să împiedice o națiune să exporte petrol – cum ar fi cele care vizează acum Iran și Venezuela – sau să limiteze comerțul, ca în programul ONU „Petrol contra alimente”, care, din 1995 până în 2003, a permis Irakului să vîndă petrol doar pentru a plăti alimente, medicamente și nevoi umanitare.

Dar nu a existat niciodată o încercare de a impune un preț diferențiat unei țări.

Se vor alătura alții planului G7?

Membrii G7 – Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite – și-au limitat sau suspendat deja achizițiile de petrol rusești. Dar pentru ca planul să fie eficient, vor trebui să ia parte alte țări, în special țări mari precum India și China, unii dintre cei mai importanți clienți ai Rusiei, scrie Al Jazeera.

În timp ce planul G7 oferă perspectiva unor prețuri mai mici, „China și India primesc deja petrol ieftin din Rusia”, spune Bill O’Grady de la Confluence Investment.

John Kilduff de la Again Capital este de acord: „Rusia ar putea spune: „Uite, doar vom vinde acest petrol la prețul acesta. Nu o să-l vindem europenilor.”

„Nu cred că chinezii, indienii sau turcii vor continua” cu planul G7, a spus el, menționând că acele țări nu s-au alăturat sancțiunilor occidentale care pedepseau Rusia pentru războiul din Ucraina. „Cred că fluxurile către acele țări din Rusia vor continua”.

Cum va reacționa Rusia?

Pentru ca plafonul de preț să funcționeze, Rusia va trebui să cedeze presiunii și să continue să exporte în țările participante.

Dar viceprim-ministrul Rusiei, Alexander Novak, a avertizat joi că Moscova nu va vinde produse petroliere țărilor care le plafonează prețul. Prețurile globale ale petrolului au crescut vineri.

Kilduff a atribuit asta cel puțin parțial anunțului G7. El a spus că a stârnit temeri de o scădere a ofertei mondiale și de o nouă creștere dăunătoare a prețurilor.

Dacă prețul petrolului a scăzut de la vârful înregistrat imediat după invazia rusă din februarie, acestea rămân ridicate din punct de vedere istoric și extrem de volatile.

Un plafon ar submina sancțiunile europene?

Uniunea Europeană – cu excepția a trei membri – se pregătește nu numai să interzică importurile de petrol rusești începând cu 5 decembrie, ci și să blocheze asigurătorii europeni să acopere costurile de transport către destinații din afara UE.

„Cred că Washingtonul este într-adevăr incomod” cu aceste restricții de asigurare, a spus O’Grady, adăugând că „ar fi într-adevăr o mare problemă”.

„Aproximativ 90 la sută din transportul maritim de petrol este asigurat de companii din UE și britanice. Cred că administrația se teme că, dacă aceasta [n.r. interdicția asigurărilor] va fi pusă în aplicare, livrările rusești vor scădea cu adevărat”, a spus O’Grady.

Planul de plafonare a prețurilor, inițiat de SUA și apoi aprobat de G7, ar scuti de embargo transportul mărfurilor vândute la preț redus.