Infofinanciar > Lumea la zi > Pierderile Rusiei în Ucraina! Bilanțul pagubelor produse după șase luni de la război
Lumea la zi

Pierderile Rusiei în Ucraina! Bilanțul pagubelor produse după șase luni de la război

razboi-Ucraina - sursa foto - oradesibiu.ro
sursa foto - oradesibiu.ro

Ucraina sărbătoreşte la 24 august independenţa de URSS din 1991, odată ce marchează şi un semestru de război care a provocat zeci de mii de morţi şi distrugeri imense în această ţară. 

În cele 182 de zile de la invazie, Rusia ar fi pierdut până acum în Ucraina 45.700 de soldați, 1.924 tancuri, 4.243 de vehicule blindate de luptă, 1.036 sisteme ale artileriei, 266 de sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS, 234 avioane, 199 de elicoptere, 15 vase/bărci/nave, 3.160 de vehicule, 819 drone, 196 rachete de croazieră interceptate. Aceste cifre sunt publicate de armata Ucrainei, însă nu pot fi verificare independent, și trebuie privite cu un grad de scepticism, potrivit HotNews.

Pierderile suferite de Ucraina

Un alt bilanț care este publicat, de data aceasta, de Rusia anunță că a provocat la rândul său pagube majore Ucrainei, este vorba despre: 1.803 vehicule aeriene fără pilot, 268 de avioane, 148 elicoptere, 369 de sisteme de rachete antiaeriene, 4.382 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 819 de sisteme de lansare multiplă de rachete MLRS, 3.339 sisteme de artilerie de câmp și mortiere, 5.034 de unități de vehicule militare speciale. Aceste date nu pot fi verificate.

Bilanțul oferit de generalul Valeriy Zaluzhnyi pare să fie primul furnizat de către conducerea militară ucraineană de când a început invazia comandată de Valdimir Putin, la 24 februarie. Zaluzhnyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat în cadrul unei conferințe organizate pentru a onora veteranii militari și familiile celor uciși că copiii aveau nevoie de protecție în mai multe părți ale țării, inclusiv în capitala Kiev.

„Ei chiar nu înțeleg nimic din ceea ce se întâmplă și cu siguranță au nevoie de protecție… pentru că tatăl lor a plecat pe front și, posibil, se numără printre cei aproape 9.000 de eroi care au fost uciși”, a spus el.

În cea mai recentă actualizare a sa, Ministerul britanic al Apărării (MoD) a reflectat asupra conflictului și asupra situației actuale a forțelor rusești. Londra afirmă că președintele Vladimir Putin a încercat să consolideze influența Rusiei în Ucraina încă din 2014, dar după ce a invadat în urmă cu șase luni, Moscova și-a dat seama că are nevoie de „obiective mai modeste” după ce scopul său de a „răsturna guvernul și de a ocupa cea mai mare parte a țării” a eșuat. De asemenea, Marea Britanie mai precizează că Rusia suferă din cauza lipsei de muniții, vehicule și personal, cu un moral „slab” în rândul multor trupe și cu o armată „semnificativ degradată”. „Puterea sa diplomatică a fost diminuată, iar perspectivele sale economice pe termen lung sunt sumbre. Au trecut șase luni și războiul Rusiei s-a dovedit atât costisitor, cât și dăunător din punct de vedere strategic”, adaugă Ministerul Apărării.

În același timp, Germania va furniza Ucrainei încă 500 de milioane de euro în ajutor militar, cea mai mare parte fiind alocată pentru livrare anul viitor, a declarat marţi un purtător de cuvânt al guvernului, informează News.ro.