Infofinanciar > Info > Piața muncii, schimbare cu impact major. Ce se va întâmpla cu salariile angajaților
Info

Piața muncii, schimbare cu impact major. Ce se va întâmpla cu salariile angajaților

parlamentu european hotnews.ro
sursa foto hotnews.ro

O nouă decizie UE va aduce transparență pe piața muncii. Salariile angajaților nu vor mai fi confidențiale, astfel crescând productivitatea la locul de muncă. Din dorința de a-și marii veniturile, angajații vor muncii mai mult pentru a ajunge la salariul dorit, având ca exemplu colegii care obțin o sumă mai mare. De asemenea, acest lucru poate oferi o rezolvare a discrepanțelor salariale, dintre indivizii care ocupă același loc de muncă pe piață.

Parlamentul european a luat această decizie, prin care obligă firmele să fie transparente în legătură cu procesul salarial. Angajatorii trebuie să furnizeze angajaților informații despre remunerația celor care se află în aceeași categorie de activitate, din punct de vedere profesional. Acest lucru va duce și la egalitatea de gen dintre femei și bărbați. În UE, femeile câștigă în medie, cu 13% mai puțin decât bărbații care ocupă același post și muncesc în același domeniu.

Transparentizarea salariilor în UE

Această decizie a Parlamentului European schimbă puțin regulile de pe piața muncii. Angajatorii vor trebui să ofere același salariu, celor care muncesc pe același post, indiferent de gen. De asemenea, această nouă decizie are un impact puternic asupra sistemului de recrutare. Anunțurile pentru posturi vacante ale unor companii vor trebui să nu mai aibă specificat genul favorabil al celui care aplică. Acestea se vor situa neutru din acest punct de vedere, pentru ca procesul de recrutare să nu se deruleze într-o direcție discriminatorie.

Totodată, contractele nu ar trebui să conțină prevederi sau clauze care să le interzică lucrătorilor să discute despre salariile lor sau să ceară informații cu privire la aceleași categorii de salarizare sau la categorii diferite. Această lege oferă mai multe avantaje angajatului. Angajatorului îi revine sarcina de a demonstra că nu există discriminare, în cazul în care angajatul consideră că nu este respectat conceptul de egalitate salarială și decide să intenteze un proces în instanță.

„Această măsură are un impact extrem de pozitiv asupra pieței de capital uman. Desecretizarea salariilor ne ajută încă din faza de recrutare. Nu mai stăm într-un proces de recrutare, nici compania, nici candidatul două luni de zile, pentru ca, la final, să refuze oferta de recrutare. Pentru că va ști de la început care este salariul”, a transmis Leonard Rizoiu, specialist în recrutare, manager partner Leo HR.

Măsură aplicată și în cazul pieței publice

Decizia UE  va fi aplicată și în cazul instituțiilor publice. Salariile acestora diferă în funcție de variabile, precum performanța. „În domeniul public, vor trebui identificați foarte bine indicatorii de performanță. Și, în funcție de acești indicatori, va fi salarizat fiecare. Adică, vom avea salariul de bază, partea fixă, plus partea variabilă. Care este în funcție de performanță și de rezultate. Și corect ar fi să știm cu toții aceste informații despre salarii, pentru că este vorba de banii noștri”, a spus specialistul în resurse umane.

Specialistul în resurse umane a explicat că această directivă vizează în general piața europeană a forței de muncă private. În această categorie, discrepanțele salariale sunt foarte mari, fiind influențate și de diferențele de gen. Transparența salarială ar aduce multe beneficii.

„Numărul femeilor manager, în România, în comitetele de direcție sau de coordonare în companii este unul fruntaș în Europa. Întotdeauna, în România, femeia a fost respectată și a avut loc la masa luării deciziilor. Sunt companii foarte mari, din Top 5, Top 10, care sunt conduse de femei în România, și conduse foarte bine. Chiar dacă este o lume a bărbaților – vorbim de zone industriale de cele mai multe ori, iată, femeile sunt la conducerea companiilor. Și le conduc foarte bine, cu indicatori, cu bugete, cu tot ce trebuie. Pe de altă parte, salariile sunt ușor mai mici. Nu cu 12%-13%, ca în Vest, ci cu 5%-7%. Sunt diferențe salariale, dar nu atât de mari”, a susținut managerul Leo HR, conform B1TV .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.