Infofinanciar > Lumea la zi > „Doamna vinului”: Cina fastuoasă și șederea gratuită la hotel a șefei Parlamentului European au fost dezvăluite
Lumea la zi

„Doamna vinului”: Cina fastuoasă și șederea gratuită la hotel a șefei Parlamentului European au fost dezvăluite

Hotel de Cep
Sursă foto: Booking.com

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a ratat termenul limită impus de legislatori pentru a dezvălui o călătorie gratuită de lux, inclusiv o cină somptuoasă și o cameră de hotel de 350 de euro pentru ea și soțul ei, toate plătite de o societate de elită a vinului. În octombrie anul trecut, Metsola a călătorit în Burgundia, o regiune viticolă celebră din Franța, pentru a prelua o poziție onorifică de „damă” a unei frății de băut vinuri numită Confrérie des Chevaliers du Tastevin, la o cină cu cinci feluri de mâncare într-un castel medieval.

Frăția a plătit pentru șederea lui Roberta Metsola la hotelul de cinci stele Hôtel Le Cep din orașul Beaune, într-o cameră care, potrivit Politico, a costat 349 de euro pentru o noapte, plus taxe. Acest lucru nu contravine niciunui regulament intern al Parlamentului, însă deputații europeni au termen până la sfârșitul lunii următoare să declare public orice deplasare sau cazare plătită de terțe părți, cum ar fi guverne sau ONG-uri.

Nu a respectat regulamentul

Noaptea petrecută la hotel a avut loc pe 22 octombrie anul trecut, dar Metsola a făcut declarația pe site-ul Parlamentului pe 11 ianuarie anul acesta, cu mult după ce termenul limită pentru deputați a expirat.

Întrebată de jurnaliștii de la Politico dacă a încălcat regulile pe care toți europarlamentarii trebuie să le respecte, Metsola a răspuns: „În calitate de președinte al Parlamentului, nu. Dar dacă vreți să vă spun, de acum înainte, de fiecare dată când voi merge undeva pentru orice, o voi face (declararea călătoriei) imediat ce vor fi trecute considerentele protocolului de securitate.

Metsola și purtătorul de cuvânt al Parlamentului susțin că ea nu este acoperită de aceleași reguli ca și ceilalți membri ai camerei de 705 locuri atunci când vine vorba de declararea publică a călătoriilor, scrie Politico.

Apărată de parlamentarii europeni

Purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch, a declarat pentru Politico: „Deși aceste lucruri nu au fost niciodată declarate anterior de către președinții Parlamentului, președintele Metsola a ales să facă acest lucru într-o mișcare fără precedent pentru a spori transparența și a conduce prin exemplu pozitiv”. El a precizat că nicio cheltuială de călătorie nu a fost vreodată plătită de o terță parte.

„Călătoria ei cu mașina a fost plătită și aranjată de Parlamentul European din motive de securitate, așa cum se întâmplă de fiecare dată când președintele călătorește”, a declarat un alt oficial UE.

Europarlamentarul german Daniel Freund, membru al Grupului Verzilor, a declarat celor de la Politico că Parlamentul ar trebui să organizeze în zilele următoare o amnistie pentru declarațiile tardive privind călătoriile sponsorizate.

„Mă bucur că Metsola este complet transparentă în călătoriile sale sponsorizate. În calitate de președinte, ea dă un exemplu, mai ales când vine vorba de regulile etice. Declarațiile ei vin cu întârziere”, a declarat Freund.

El a adăugat: „Fiecare europarlamentar ar trebui să aibă șansa de a-și recupera declarațiile în zilele următoare. Dar, după aceea, regulile de transparență trebuie luate în serios, iar abaterile trebuie sancționate”.

Semnificația „vinului” în Europa

Lobby-ul vinului are o influență considerabilă în Franța și la Bruxelles, deoarece această băutură este un export profitabil și un element central al politicii comerciale a blocului.

UE cheltuiește anual milioane de euro pentru a promova vânzările de vinuri europene în afara blocului. De asemenea, forul internațional le protejează împotriva furtului de proprietate intelectuală prin sistemul său de indicații geografice și, în același timp, subvenționează viticultorii prin intermediul politicii agricole comune.

Oficialul UE a apărat decizia lui Metsola de a participa la evenimentul frăției, care, potrivit dosarului său oficial, a implicat „introducerea sa ca doamnă a organizației”.

„Este vorba de gastronomia europeană și este ceva de care este mândră să promoveze”, a declarat oficialul european. „Dacă acest lucru o face obiectul ridicolului, pot să vă asigur că intenția ei a fost pur și simplu de a arăta tuturor că poți fi deschis cu totul”, a mai adăugat acesta.

În centrul atenției

În timp ce Metsola încearcă să impună reforme în ceea ce privește procedurile de transparență ale Parlamentului, propriile sale declarații sunt supuse unei examinări tot mai amănunțite.

Joi, Politico a dezvăluit că ea a înregistrat 142 de cadouri într-un registru public, încălcând ani de practică parlamentară și ratând un termen limită care, potrivit regulamentului scris, ar trebui să i se aplice. Metsola și echipa sa au respins vehement ideea că ar fi încălcat vreo regulă.

Ea a declarat pentru Politico că „apelul” ei a fost ca aceia care fac un efort pentru a fi mai transparenți să nu mai fie pedepsiți pentru acest lucru. „Ceea ce nu vreau, și acesta este de asemenea un apel, și vine și din partea multor colegi, este ca cei care au declarat efectiv cadourile să fie uneori în centrul atenției, mai degrabă decât cei care nu au făcut-o”, a spus politicianul maltez.

Accentul mai mare pus pe transparență și integritate în Parlament, în urma scandalului de corupție Qatargate, scoate în evidență și călătoriile sponsorizate de alți eurodeputați.

Peste 200 de călătorii individuale în care cazarea, călătoria sau ambele au fost plătite de o terță parte au fost declarate de către deputați de la începutul actualei legislaturi din 2019, potrivit unei analize consultate de Politico. Printre locațiile acestor călătorii se numără multe țări nedemocratice, precum Venezuela, Emiratele Arabe Unite, China, Bahrain, Kazahstan, Azerbaidjan și Siria.

Sărbătoare bacoviană

Înființată în 1934, confreria Tastevin afirmă că misiunea sa este de a proteja reputația vinului de Burgundia și de a reînvia „vechile confrerii bacante” din secolele XVII și XVIII. Bacchus era zeul roman antic al vinului și al festivităților.

„Am întâmpinat-o ca iubitoare de vin și în calitatea sa de președinte al PE”, a declarat intendentul confreriei, Arnaud Orsel, adăugând că a fost o mare „onoare” să o găzduiască pe Metsola. Orsel și personalul hotelului au confirmat, de asemenea, că soțul lui Metsola a însoțit-o pe aceasta în timpul călătoriei.

La cină, frăția a servit cinci feluri de mâncare asortate cu vin. Meniul a inclus ouăle poșate tipic burgunde într-un sos meurette din vin roșu, slănină, ciuperci și ceapă. Clubul are aproximativ 12.000 de membri.

În 2021, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german de atunci, Angela Merkel, au devenit „mari ofițeri” ai frăției, un rang superior celui de damă, a spus Orsel. O figură europeană nu mai puțin importantă decât Charles de Gaulle, liderul rezistenței franceze din timpul războiului și ulterior președinte, a fost, de asemenea, membru al frăției Tastevin.

Nu e la prima abatere

Pe parcursul a trei zile, săptămâna trecută, Metsola a înregistrat alte trei călătorii în care cazarea a fost acoperită de o terță parte, toate acestea fiind notificate cu mult după termenul limită cerut.

Acestea sunt: o noapte într-un hotel din Copenhaga pentru a ține un discurs la o conferință despre democrație, plătită de Fundația Alianța Democrațiilor; două nopți într-un hotel din Ierusalim în timpul unei vizite de stat în Israel, plătite de guvernul israelian; o noapte într-un hotel din Davos, Elveția, pentru a participa la un mic dejun de lucru la care a participat Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, plătit de o organizație caritabilă numită Fundația Victor Pinchuk.

De asemenea, Metsola a declarat că a participat la finala UEFA Champions League de la Paris, în luna mai a anului trecut, în calitate de invitat de onoare.

La 15 ianuarie, președinta Parlamentului și-a actualizat declarația de interese financiare pentru a menționa pentru prima dată că a fost administrator neplătit în consiliul de administrație al grupului de reflecție Friends of Europe, finanțat de UE.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Friends of Europe, a doua zi, 16 ianuarie, Metsola a demisionat din această funcție, pe care o preluase în iunie 2020. Ea a devenit președinte al Parlamentului în ianuarie 2022. Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului, a confirmat că ea nu mai este administrator.

Metsola a rămas ca membru neremunerat al consiliului executiv al Centrului Wilfried Martens pentru Studii Europene, think tank-ul oficial al Partidului Popular European de centru-dreapta pe care îl conduce. Ea și-a declarat implicarea în acest grup de reflecție pe site-ul Parlamentului pe 12 ianuarie.