Infofinanciar > Info > Salarii mai mari pentru români! În ce domenii se încasează mai mulți bani anul acesta
Info

Salarii mai mari pentru români! În ce domenii se încasează mai mulți bani anul acesta

salariu minim sursa foto economedia.ro
sursa foto economedia.ro

Există câteva sectoare în care salariile au înregistrat o creștere în anul 2023, ceea ce a dus la o majorare a veniturilor pentru români. Printre acestea se numără construcțiile și vânzările.

Potrivit celor mai recente date, începutul anului 2023 a adus o creștere a salariilor în sectorul construcțiilor și al vânzărilor. În plus, industria HORECA arată semne puternice de revenire de la nivelul din 2019 până în prezent.

Angajații din construcții s-au bucurat de majorări salariale

Discrepanțele salariale sunt mai accentuate în domeniul ingineriei, unde salariile au înregistrat o scădere de 11%, în timp ce în IT au scăzut cu 5,5% și în sectorul HORECA cu 8%. Cu toate acestea, există și sectoare în care salariile au înregistrat o creștere semnificativă. De exemplu, în domeniul construcțiilor, angajații au beneficiat de o creștere a salariilor cu 8,1%, în timp ce în vânzări creșterea a fost de 5,1%.

Începând cu anul 2019 și până în prezent, sectorul HORECA pare să își revină cel mai bine, chiar dacă salariile sunt mai mici în comparație cu alte domenii. În primele trei luni ale anului curent, sectorul HORECA a înregistrat o creștere semnificativă a locurilor de muncă, cu peste 50% mai multe joburi oferite în comparație cu anii precedenți.

Deși anterior erau multe oportunități de angajare în domeniul IT, în prezent nu mai sunt atât de multe cereri de joburi în acest domeniu, cu toate că există încă un deficit de specialiști IT în România. Platformele de recrutare online au observat că cele mai căutate joburi sunt cele care afișează salariul oferit de angajator, potrivit Antena 3 CNN.

Salariile nu vor mai putea fi secrete

Parlamentul European a adoptat o măsură prin care salariile nu vor mai fi secrete. Angajatorii vor fi obligați să comunice salariile colegilor de aceeași funcție, la cerere, pentru a asigura transparență și egalitate salarială.

Parlamentul a luat această decizie după ce a constatat că, în medie, femeile câștigă cu 13% mai puțin decât bărbații care ocupă aceeași funcție în Uniunea Europeană. În comparație, situația din România este una pozitivă, diferența dintre salariile femeilor și bărbaților fiind de doar 3,6%, în timp ce în Estonia diferența este de 20,5%, în Austria 18% și în Germania 17,6%.

„Această decizie a Parlamentului vine într-un moment foarte bun, pentru că e absolut necesar să fie o atenție continuă asupra tot ceea ce înseamnă criterii de acordare a salariilor și desigur, a pentru a ține sub control diferențele între salariile angajaților femei și angajații bărbați.

În România vorbim de diferențe mult mai mici comparativ cu alte state, dar aș menționa faptul că la nivel de top management, femeile sunt extraordinar de puțin reprezentate, maxim 10% și atunci, fiind atât de puține și diferențele salariale nu se pot calcula statistic corect.

În schimb, femeile sunt foarte bine reprezentate în România, iar diferențele salariale sunt foarte mici. Este o realitate la care oricum am fi ajuns, pentru că nu știu dacă vedem cu toții în jur, deja piața, recrutarea, piața forței de muncă ne forțează să devenim din ce în ce mai transparenți cu nivelul salarial”, a explicat Oana Botolan, specialist în resurse umane, pentru Antena 3 CNN.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.