Infofinanciar > Lumea la zi > Salariul nu va mai fi privat! Angajatorii vor fi nevoiți să facă publice aceste informații
Lumea la zi

Salariul nu va mai fi privat! Angajatorii vor fi nevoiți să facă publice aceste informații

salarii - sursa foto - observatornews.ro
sursa: obseratornews.ro

Parlamentul European a aprobat norme obligatorii privind transparența salarială, în încercarea de a combate diferențele salariale între femei și bărbați în UE. Acest lucru va pune presiune asupra angajatorilor, care vor trebui acum să își asume o mai mare responsabilitate în ceea ce privește transparența salariilor și eliminarea inegalităților de gen.

Conform noilor norme, angajatorii vor trebui să le ofere angajaților acces la informații privind modul în care stabilesc salariile, împărțite pe sexe.

Egalitate de gen în cazul salariilor

„Companiile cu mai mult de 100 de angajați vor avea o obligație de raportare”, a declarat Samira Rafaela, deputat olandez din grupul Renew Europe și principalul europarlamentar în acest dosar. Dacă raportarea arată că diferența de remunerare între femei și bărbați depășește 5 la sută, compania va trebui să o corecteze, a explicat deputata.

Țările membre vor putea amenda angajatorii care încalcă noile reguli, iar lucrătorii vor avea dreptul la compensații, se arată în legislație. Directiva, care a fost propusă de Comisia Europeană în martie 2021, va trebui acum să fie adoptată în mod oficial de Consiliul UE în primăvara acestui an. Țările vor avea apoi la dispoziție trei ani pentru a introduce normele în legislația lor națională.

Directiva recunoaște, de asemenea, persoanele care se identifică ca fiind non-binare, ceea ce a fost un lucru extrem de apreciat de Samira Rafaela. „Este o veste revoluționară. Este pentru prima dată în istoria legislației UE când recunoaștem persoanele non-binare și că discriminarea intersecțională va deveni un factor agravant”, a declarat deputata.

Nu va mai exista discriminare la recrutare

De asemenea, directiva nou adoptată va pune capăt discriminării la recrutare, deoarece interzice angajatorilor să întrebe despre salariile anterioare ale candidaților și îi obligă să ofere o marjă de salarizare pentru postul la care candidații vor să aplice, conform Politico .

Femeile câștigă în medie cu aproximativ 13% mai puțin decât bărbații în UE, chiar dacă, teoretic, egalitatea de remunerare a fost consacrată în tratatele UE încă de la crearea Comunității Economice Europene, în 1957. „Nu există nicio îndoială că bărbații și femeile merită să fie plătiți la fel dacă fac aceeași muncă. Dar, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat încă până acum. Astăzi, facem un mare pas înainte pentru a elimina diferența de remunerare între femei și bărbați. Prin această nouă lege privind transparența salarială, le dăm lucrătorilor posibilitatea de a-și aplica dreptul la un salariu egal pentru o muncă egală.” a declarat Marian Jurečka, viceprim-ministru ceh și ministru al muncii și afacerilor sociale.

Dreptul la o remunerație egală pentru femei și bărbați în cazul aceluiași nivel de muncă este consacrat în Tratatul de la Roma și a fost detaliat în texte legislative suplimentare. Dar, în ciuda acestui cadru juridic, punerea în aplicare și respectarea efectivă a acestui principiu în practică rămâne o provocare în UE, conform Consilium.Europa .