Info

Petre Daea a anunțat un nou sprijin financiar pentru fermierii români! Cum pot fi accesați banii

Bani pentru fermieri sursa foto agrointel
sursa foto: agrointel

Ministerul Agriculturii, aflat în subordinea lui Petre Daea, este pregătit să acorde mai mult ajutor consistent pentru femierii români. Cel mai recent proiect, anunțat în cursul acestei săptămâni, presupune finanțarea pentru achiziționarea utilajelor în sectorul vegetal.

Fermierii din România care își propun să achiziționeze utilaje pentru sectorul vegetal pot depunde cereri pentru proiecte la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Acest plan este așteptat să debuteze în anul 2023 și se va derula până în 2027.

Noul Plan Național Strategic

Achiziționarea utilajelor pentru sectorul vegetale este una dintre liniile principale definite de noul Plan Național Strategic (PNS). Prioritatea se aplică proiectelor care au în plan sa ajute la încurajarea și dezvoltarea structurală echilibrată a fermelor.

Mai concret, firmele medii vor putea fi consolidate, se vor promova tehnologiile și tehnicile de producție moderne cu impact redus asupra mediului și vor exista acțiuni cu obiectivul  gestionării corespunzătoare a riscurilor de la nivelul exploatației. În același context, se garantează asigurarea echității accesării fondurilor europene. Toate prevederile sunt notate în documentul publicat de către ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Consultantul Cristian Găină a oferit declarații cu privire la proiectul prezentat de Daea.

„Fosta măsură 4.1 acum este domeniul de intervenție 13 (DR-13), specific pentru utilaje agricole, și va avea o valoare nerambursabilă de maximul 300.000 euro/proiect, cu un buget de 100 de milioane de euro și o rată de finanțare de 65%. Rămâne valabilă atenția ca agricultura să intre în cooperare și cu siguranță că acest criteriu va fi important”, a declarat consultantul Cristian Găină, pentru Agro TV, citat de romaniatv.net.

Cine poate beneficia de planul lui Daea?

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a oferit lămuriri și cu privire la beneficiarii eligibili ai proiectului.

În primul rând, sunt precizați fermierii, cu expecția persoanelor fizice. Ulterior, sunt menționale cooperativele agricole și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri.

Totodată, pot beneficia și de fondurile presupuse de proiect și grupurile și organizațiile de producători legal constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor.

Care sunt condițiile de îndeplinit?

Pentru a putea beneficia de fondurile proiectului, fermierii trebuie să îndeplinească o serie de condiții. În primul rând, investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minimum 12.000 € SO, iar solicitantul va fi trecut în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), înaintea depunerii cereri de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție.

Totodată, viabilitatea economică a investiției trebuie fundamentată pe baza unei documentații tehnicoeconomice. Solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției. Investiția trebuie să respecte prevederile legislației din România, aplicabilă pe proiect. A fost menționată și suma maximă pe care o vor putea solicita fermierii este de 300.000 de euro/proiect.