Infofinanciar > Educație financiară > Persoanele care pot obține scutiri la impozite! Cum trebuie să arate dosarul și ce acte trebuie să conțină
Educație financiară

Persoanele care pot obține scutiri la impozite! Cum trebuie să arate dosarul și ce acte trebuie să conțină

Persoanele care pot obține scutiri la impozite! Cum trebuie să arate dosarul și ce acte trebuie să conțină
Sursa foto: Kanal D

Persoanele fizice care suferă de un anumit handicap grav sau accentual pot să nu plătească impozit pentru venitul încasat lunar ca urmare a unei activități independente, precum salariu, pensie, activitate agricolă, silvicultură sau piscicultură. Astfel, veniturile care sunt reprezentate de avantaje în bani și natură primite de către persoana cu dezabilități sunt scutite de impozite. 

Persoanele care suferă de dizabilități mai pot fi scutite, pe lângă achitarea impozitului pe venit, și de contribuțiile de asigurare socială, impozit pe propria casă sau casa în care locuiesc drept co-proprietar, pe terenul aferent clădirii de domiciliu, pe mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea lor. 

De asemenea, autoritățile pot acorda și reduceri sau scutiri de la plata taxelor pentru indivizii care suferă de o dizabilitate gravă sau accentuată, în special, această lege îi vizează pe cei care au gradul I de invaliditate. 

Ce trebuie să conțină dosarul pentru scutirea de la plata impozitelor 

Persoanele care au un handicap grav sau accentual pot alcătui un dosar pentru a fi scutite de la plata taxelor și impozitelor. Pentru alcătuirea acestui doar este nevoie de un număr de 7 documente foarte importante. 

În dosarul creat va trebuie să se regăsească o cerere completată și semnată pentru scutire de impozit, un certificat de încadrare în rad de handicap sau invaliditate. O copie după cartea de identitate a persoanei vizate, și soțului, soției sau reprezentantului legal. 

În plus, în dosar vor mai trebui să se găsească și copii după certificatul de căsătorie și după actul de proprietate pentru care se solicită scutirea, un extras de carte funciară, care să nu fie mai vechi de 3 luni și dovada numirii reprezentanților legali pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoana cu handicap grav sau accentuat sau persoana încadrată în gradul I de invaliditate. 

Toate aceste acte ar urma apoi să se depună în original și copie la Direcția de Taxe de pe raza domiciliului fiecărui solicitant. 

Care sunt drepturile și beneficiile speciale pe care le poate avea un individ cu dizabilități 

Persoanele rezidente în România au dreptul la multiple beneficii și drepturi speciale pentru a le ajuta să își depășească mai ușor dificultățile și să se integreze cu ușurință în societate. 

Astfel, oamenii care suferă de handicap grav sau agravat, sau invaliditate de gradul I pot beneficia de reduceri la transportul în comun, precum și pentru biletele de avion în funcție de gradul handicapului, potrivit Știrile ProTV.

Cei cu dizabilități pot să primească și asistență socială, cum ar fi medicală și socială, asistență la domiciliu, la consilierea psihologică și ajutor de urgență. Aceștia mai pot primii și concedii medicale suplimentare, pentru tratament după o intervenție medicală și reduceri de la plata utilităților. 

În plus, persoanele care suferă de un handicap au o indemnizație lunară în valoare de 368 de lei pentru handicap grav și 279 de lei pentru un adult cu handicap accentuat. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.