Infofinanciar > Info > Aleșii umblă la concediul pentru creșterea copiilor! Și indemnizația lunară ar putea fi modificată
Info

Aleșii umblă la concediul pentru creșterea copiilor! Și indemnizația lunară ar putea fi modificată

sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Un nou proiect de Hotărâre de Guvern publicat în consultare publică pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale propune o serie de modificări privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Proiectul a fost elaborat în contextul modificărilor și completărilor introduse anul trecut, prin OUG nr. 164/2022. Printre principalele schimbări introduse s-a numărat extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creșterea copilului (la cel puțin 2 luni) în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat inițial dreptul.

Totodată, s-a realizat revizuirea unor dispoziții privind asimilarea veniturilor realizate în alte state membre ale UE, precum și introducerea ca perioadă asimilată a concediului și indemnizației de acomodare, în vederea acordării concediului și indemnizației pentru creșterea copilului. Nu în ultimul rând prin OUG nr. 164/2022 a fost reglementată situația privind recuperarea sumelor reprezentând indemnizația pentru creșterea copilului.

Ce prevede noul proiect

Noul proiect de OUG aflat în consultare pe site-ul Ministerului Muncii se introducerea de reglementări care să clarifice situațiile de cumul al drepturilor prevăzute la art. 31 alin.(2) și art. 2 din ordonanța de urgență în cazul unui părinte sau în cazul fiecărui părinte în parte.

Măsura este necesară pentru a se asigura o aplicare unitară, ordonanța de urgență anterioară precizând doar posibilitatea cumulului de drepturi, nu și cum se poate realiza acest cumul.

Un alt aspect abordat de noul proiect este cel al completării reglementărilor care privesc totalizarea perioadelor de activitate, în conformitate cu prevederile Regulamentelor Parlamentului European și al Consiliului European.

Și indemnizațiile lunare sunt vizate

O altă modificare inclusă în noul act normativ vizează prevederile referitoare la recalcularea cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului în cazul persoanelor îndreptățite care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor. Potrivit OUG nr.164/2022, acestea pot fi recalculate în baza hotărârilor judecătorești sau a documentelor justificative prezentate de beneficiar.

Totodată, nou ordonanță urmărește și clarificarea modalității de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului și/sau a stimulentului de inserție în perioada cuprinsă între împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilitate și până la 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu dizabilitate, iar în această perioadă se produce o situație care poate genera un nou drept.

Nu în ultimul rând, ordonanța urmărește clarificarea procedurii de acordare a indemnizației lunare, respectiv a stimulentului de inserție în cazul în care personalul din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță își modifică raportul de muncă/de serviciu. În practică se înregistrează numeroase situații în care beneficiarii indemnizației sau ai stimulentului de inserție fie nu se mai încadrează în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță, fie din sistemul civil se încadrează în sistemul de apărare, ordine publică conform datelor CECCAR Business Magazine.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.