Infofinanciar > Info > Noi vești despre pensii! Cum vor fi încadrați românii în gradele de invaliditate
Info

Noi vești despre pensii! Cum vor fi încadrați românii în gradele de invaliditate

Invaliditate Sursa foto Servus Hunedoara
Sursa foto: Servus Hunedoara

Ministerul Muncii are în plan un nou proiect de lege care vizează pensiile de invaliditate oferite către români cu probleme în anul 2022.

Acest nou proiect are în vedere schimbarea criteriilor și normelor de diagnostic clinic, funcțional și de evaluare a capacității de muncă. Pe fondul acestora se va face încadrarea în gradele I, II sau III de invaliditate.

„Având în vedere particularităţile de ordin medical şi socio-profesional care intervin frecvent în evaluarea capacității de muncă, vasta experiență în domeniul asigurărilor sociale și, nu în ultimul rând, modificările legislative survenite pe parcursul ultimilor 10 ani, medicii experți din cadrul sistemului au constatat faptul că normele și criteriile de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate, stabilite prin Anexa la Hotărârea Guvernului nr.155/2011 nu mai sunt în concordanță cu standardele medicale naționale și internaționale actuale și nici nu mai reflectă cu acuratețe evoluția/structura morbidității din România”, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi.

Schimbări referitoare la pensiile de invaliditate

De asemenea, acesta a trasmis faptul că vor fi emise și actualizate și criteriile de evaluare a deficienței funcționale și a incapacității adaptative.

„Prin urmare, Institutul Național de Expertiza Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă emite și actualizează Criteriile de evaluare a deficienței funcționale și a incapacității adaptative ori de câte ori se constată în practică că acestea sunt depășite de dinamica vieții, se constată anumite omisiuni medicale ori când se urmărește un progres științific”, a continuat acesta, conform romaniatv.net.

Invaliditatea se referă în principal la posibilitatea în care sunt desfășurate activitățile zilnice atât cele referitoare la viața profesională, cât și la cea personală.

Grade de invaliditate

invaliditate de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cât şi a capacităţii de autoservire, necesitând asistenţă permanentă din partea altei persoane;

– invaliditate de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, dar cu conservarea capacităţii de autoservire;

– invaliditate de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, acest statut fiind compatibil cu prestarea unei activităţi profesionale cu program redus şi în condiții adecvate de solicitare

De asemenea, Budăi are în vedere și deficiențele funcționale și clasificările acestora

        Fără deficiență funcțională- fără limitarea activităților

        Deficiență funcțională ușoară- fără limitare sau limitare ușoară a activităților

        Deficiență funcțională medie- limitarea moderată a activităților fizice

        Deficiență funcțională accentuată- limitarea moderată sau severă a activităților

        Deficiență funcțională gravă- limitarea severă sau completă a activităților