Infofinanciar > Lumea la zi > Pericol nuclear! Coreea de Nord reintră în joc
Lumea la zi

Pericol nuclear! Coreea de Nord reintră în joc

Kim-Jong-Un sursa foto universul.net
Credit imagine: universul.net

Coreea de Nord a revenit. Se pare că asiaticii au reluat lucrările de construcție pentru un al doilea reactor la instalația nucleară Yongbyon.

După o perioadă prelungită de inactivitate, Coreea de Nord a reluat lucrările de construcţie la un al doilea reactor la  instalaţia nucleară Yongbyon, indică un raport privind controlul armelor, afirmă analiştii, relatează sâmbătă dpa.

„Deși nu a fost posibil să spunem când va deveni reactorul operaţional, noul reactor este de 10 ori mai mare decât cel actual de la Yongbyon şi, prin urmare, ar putea produce de 10 ori mai mult plutoniu pentru utilizare în arme nucleare, a scris sâmbătă pe Twitter unul dintre autorii raportului, Jeffrey Lewis, scrie Agerpres.

‘Acest lucru ar îndeplini angajamentul lui Kim de a creşte numărul de arme nucleare”, a scris Lewis, referindu-se la liderul nord-coreean Kim Jong Un. Raportul despre evoluţiile de la Yongbyon a fost publicat de Lewis, Joshua Pollack şi David Schmerler de la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare (CNS) pe 10 mai.

Coreea de Nord este supusă sancţiunilor internaţionale din cauza programului său de arme nucleare, care provoacă îngrijorare la nivel internaţional de ani de zile, în special pentru Coreea de Sud şi Japonia. Dar acum se pare că liderul Kim Jong-Un a hotărât să treacă peste aceste sancțiuni și să demareze lucrările pentru un reactor de 10 ori mai mare.

 

Reactorul nuclear, repornit

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunțat în august 2021 că reactorul care produce plutoniu din complexul nuclear Yongbyon ar fi fost repornit, stârnind îngrijorare.

„De la începutul lui iulie, există indicii, printre care deversarea de apă de răcire, compatibile cu funcţionarea reactorului”, a arătat agenția în raportul său anual.

Reactorul din Yongyon ar fi fost oprit de la începutul lui decembrie 2018, precizează raportul datat de vineri. O repornire a acestui reactor, cu o capacitate de cinci megawaţi, ar putea însemna că Phenianul îşi continuă programul de dezvoltare nucleară, cu încălcarea flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.