Infofinanciar > Info > Viitor sumbru pentru sistemul public de pensii din România! Pilonul II și III, o variantă sigură pentru bătrâneți liniștite
Info

Viitor sumbru pentru sistemul public de pensii din România! Pilonul II și III, o variantă sigură pentru bătrâneți liniștite

Recalculare pensii
FOTO:evz.ro

Viitorul nu sună bine pentru românii care vor ieși la pensie în următorii douăzeci de ani. Pe fondul scăderii populației, cetățenii care au acum undeva la 40-45 de ani și care contribuie la bugetul de stat, ar putea primi o pensie mai mică față de contribuțiile efectuate.

Într-un scenariu în care un român ar obține un venit mediu de 4000 de lei adică 833 de euro, ar urma ca după o activitate de 35 de ani să obțină o pensie de la stat de doar 1275 de lei sau 265 de euro, potrivit unei simulări.

Suma nu doar că nu va acoperi 25% din coșul minim, frustrarea viitorilor pensionari va fi accentuată de faptul că drepturile bănești obținute în urma pensionării nu vor reflecta contribuția vărsată în conturile sistemului public.

Populația activă a României scade pe zi ce trece

Potrivit analiștilor, un angajat plătit cu salariul mediu pe economie, după o contribuție de 35 de ani, care se ridică la puțin peste 700.000 de lei, va primi la vârsta pensionării remunerația aferentă unui stagiu de cotizare de 33 de ani.

Explicație este oferită de Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România „ Undeva la orizontul anilor 2050-2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii”.

Această problemă delicată a fost adusă în atenția clasei politice cu cel puțin trei ani în urmă, când mai multe ONG-uri au prezentat autoritățile o serie de studii prin care a fost exemplificat cu subiect și predicat faptul că bugetul de stat, începând cu 2030 riscă să se colapseze, pe fondul îmbătrânirii populației, sporului natural scăzut și a fenomenului de migrație.

Concluzia rapoartelor făcute de sociologi este confirmată și de analistul fiscal Adrian Bența care declară la rândul lui următoarele „ Combinat cu emigraţia persoanelor active vom avea o situaţie plauzibilă ca undeva peste 20-30 de ani să existe un număr de 6-6,5 milioane de persoane la pensie, faţă de un număr de 3,5-4 milioane de salariaţi.

Dacă acum 12 ani România avea o populaţie activă de peste 9 milioane de persoane, acum numărul a scăzut cu aproape un milion. Asta fără să punem la socoteală că în această categorie intră şi şomerii, care sunt aproape 500 de mii”.

Cladiu Cazacu, economist de profesie este unul dintre cei care îngroașă rândul celor care trag un semnal de alarmă „ Altfel, ceea ce se va vedea peste 10-20 de ani va fi o putere reală de cumpărare a celor care ies la pensie mult diminuată chiar faţă de perioada actuală”.

Pilonul II de pensii reprezintă o alternativa din ce în ce mai viabilă

Confruntat cu această situație ministrul Muncii, Marius Budăi este de părere că acest scenariu este unul extrem de pesimist, în accepțiunea reprezentantului Guvernului soluția vine „ Dacă sprijinim mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România – lucrurile vor arăta altfel. Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani, potrivit observatornews.ro.

Analiştii recomandă să ne orientăm şi spre alte forme de economisire pentru bătrâneţe”. Indiferent dacă scenariul este unul apropiat de realitate sau nu, Adrian Bența trage un semnal de alarmă completându-și supoziția astfel:

„Trebuie să ne gândim fiecare foarte exact la viitorul nostru. Pilonul II de pensie o să fie o sursă foarte importantă în momentul în care vom ieşi la pensie şi cu siguranţă ar trebui să suplimentăm, fie pensii private pilonul 3, fie alte investiţii, de exemplu în imobiliare”.

Datele furnizate de observatornews.ro indică faptul că la finalul anului trecut în România erau peste 4,7 milioane de pensionari, iar, rezultatul recensământului confirm panta descendentă pe care îl are populația României.