Infofinanciar > Lumea la zi > China vrea să renunțe la tehnologia americană. Vezi care este compania care va profita
Lumea la zi

China vrea să renunțe la tehnologia americană. Vezi care este compania care va profita

Pc-sursa-foto: unsplash.com
Pc sursă foto: unsplash.com

Guvernul chinez duce o campanie de peste 10 ani pentru utilizarea de produse IT de producție proprie în agențiile guvernamentale. Este un efort de amploare pentru a-și reduce dependența de rivali geopolitici precum SUA pentru orice, de la semiconductori la servere și telefoane.

Demersul de înlocuire a furnizorilor străini face parte dintr-un efort de a scăpa China de dependența sa de tehnologie americană, o vulnerabilitate expusă după ce sancțiunile împotriva unor companii precum Huawei au lovit puternic firmele și întreprinderile locale. Această inițiativă s-a accelerat din 2021, când guvernul central chinez a împuternicit în mod discret o organizație secretă susținută de guvern să verifice și să aprobe furnizorii locali în domenii sensibile.

Acest proces a fost mult timp afectat de inadecvările software-ului și circuitelor dezvoltate în China, ceea ce a obligat utilizatorii să se bazeze pe echipamente importate. Lucru care s-a schimbat în ultimii ani, pe măsură ce Inspur și Lenovo, au câștigat cotă de piață la nivel mondial, deși produsele lor se bazează în continuare pe componente americane de ultimă generație, cum ar fi semiconductorii de la Intel.

Creștere în vânzări pentru Lenovo, scădere pentru Dell

Potrivit unei analize Bloomberg, acest lucru ar însemna peste 50 de milioane de PC-uri în următorii doi ani. Principalul producător de pc-uri din China, Lenovo, se bazează pe cipuri americane, dar și-a înființat propria unitate de producție de cipuri și a investit în cel puțin 15 firme de proiectare a semiconductorilor.

Lenovo ar putea crește dramatic vânzările la ordinul Beijingului ca agențiile guvernamentale centrale și companiile susținute de stat să înlocuiască computerele de marcă străină, în timp ce vânzările HP și Dell ar putea fi afectate.

Ca răspuns, giganții IT americani, precum Hewlett Packard și Microsoft, au înființat societăți mixte cu firme susținute de guvernul chinez, pentru a obține comenzi de la cele mai bogate companii de stat.

Anumite agenții, inclusiv mass-media și organismele de securitate cibernetică deținute de stat, pot continua să cumpere echipamente străine avansate în baza unor permise speciale, așa cum au făcut-o întotdeauna, a declarat unul din oficialii guvernamentali, dar acest sistem de permise ar putea fi înăsprit în viitor.