Info

Pensia minimă va ajunge la 3000 de lei. Anunțul anului de la Marius-Constantin Budăi!

Budai Sursa foto Romania TV
Marius-Constantin Budăi, Ministrul Muncii. Sursa foto: Romania TV

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a declarat că pensia minimă necesară pentru un trai decent în România este de 3.000 de lei pe lună.

În cadrul unui interviu realizat de jurnaliștii de la Antena 3, Ministrul Muncii a fost întrebat despre majorarea salariului minim și decalajul dintre acesta și pensia minimă, Marius-Constantin Budăi a explicat că el consideră că, dacă România și-ar permite pe plan economic, valoarea pensiilor minime ar trebui să fie ridicate la suma de 3.000 de lei pe lună, față de 1.125 de lei, cum este la momentul actual.

Marius-Constantin Budăi nu a răspuns concret 

Ministrul Muncii nu a dorit să răspundă concret, cu o cifră exactă, la problema care i s-a pus în față, legată de suma necesară lunară pe care fiecare senior din România ar trebui să o primească pentru a duce un trai decent și pașnic la bătrânețe.

„Este o întrebare foarte grea și am făcut greșeala o dată să răspund cu o cifră exactă. N-am să vă răspund cu o cifră, pentru că orice cifră voi spune eu acum cineva o să vină și o să spună că este prea mică sau este prea mare”, a spus Marius-Constantin Budăi.

Acesta a continuat, exprimându-și opinia față de valoarea pensiei minime: „În concepția mea, dacă România și-ar permite astăzi, eu cred că pensia minimă în România ar trebui să fie aici, unde noi ne adresăm cu măsurile”.

Pentru a clarifica lucrurile lăsate vag în aer de către ministru, jurnalistul de la Antena 3 l-a întrebat „Adică 3.000 de lei?”, la care Marius-Constantin Budăi a confirmat. Potrivit acestuia, țara noastră își va permite să ajungă să realizeze acest lucru, dacă va avea guverne responsabile.

Majorarea salariului minim va aduce creșteri economice

Ministrul Muncii a dezvăluit fundamentarea deciziei de a majora salariul minim anul trecut și modul în care această creștere va contribui la îmbunătățirea economiei în ansamblu.

Acesta a comparat situația în care ne aflăm cu cea a Germaniei, relatând ce i-a spus ministrul Muncii din Berlin: „Am onoarea să fiu prieten cu ministrul Muncii din Germania și mi-a trimis la un moment dat un studiu făcut în Germania de economiști de marcă care au arătat că în ultimii 10 ani  Germania a avut o politică abruptă a creșterii salariului minim.

Acel studiu a arătat că în Germania acea politică de creștere a salariului minim, mai agresivă puțin, a creat creșterea economică. Este un studiu pe care îl poate accesa oricine. Tot un guvern PSD, dacă vă aduceți aminte, în 2018 a instituit salariul minim în construcții. Cel care acum e 3.000 de lei brut”, a explicat Marius-Constantin Budăi.

Ministrul s-a arătat complet încrezător că majorarea salariului minim va aduce beneficii în cadrul economiei țării. De asemenea, a amintit că suma de 200 de lei adusă cu majorarea salariilor nu este taxabilă: Eu știu sigur și sunt convins că dialogul duce doar la progres și prin dialog putem rezolva problemele. Și am ajuns la această concluzie. Din cei 3.000 de lei vă readuc aminte că 200 de lei nu sunt taxați de către stat. Iată că și Guvernul a înțeles să vină cu un sprijin.

Cu precizarea că pentru viitorii seniori ai României, care acum sunt plătiți cu 3.000 de lei pensia se calculează la 3.000 de lei nu la 2.800 de lei”, a declarat ministrul, citat de RomâniaTV.