Infofinanciar > Info > Veștile bune vin în 2023! Cu cât va crește salariul minim pentru 2 milioane de români 
Info

Veștile bune vin în 2023! Cu cât va crește salariul minim pentru 2 milioane de români 

Bani Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN

Anul 2023 se anunță a fi unul bun pentru români în ceea ce privește creșterile salariale. Comisia Națională de Prognoză spune că majorarea salariilor va acoperi rata inflației, cu toate că prognoza arată că românii vor avea câștigul mai mic cu 2% decât cel înregistrat în 2022.

Salariul minim brut pe economie va crește începând cu data de 1 ianuarie 2023. Valoarea acestuia va fi de 3.000 de lei lunar. În prezent, acesta este de 2.550 de lei luna. În mână, românii vor încasa 1.898 de lei, suma adăugată fiind de 374 de lei. De această creștere se vor bucura 2,18 milioane de salariați, conform Ministerului Muncii. 

De asemenea, creșteri se vor simți și în domeniul construcțiilor, unde salariul minim va ajunge la 4.000 de lei. În prezent, valoarea acestuia este de 3.000 de lei, lucrătorul fiind scutit de plata impozitului și de contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate. 

Majorări peste rata inflației

Pentru angajatori, anul 2022 a fost unul extrem de greu mai ales că aceștia s-au străduit să facă față inflației. Cei mai mulți dintre ei au fost nevoiți să crească salariile angajaților cu sume mai mari decât au fost cele stabilite la începutul anului. Astfel, salariul mediu net pe economie a ajuns, în luna octombrie când au fost prezentate ultimele date de către Institutul Național de Statistică, la valoare de peste 4.000 de lei. Această sumă este mai mare cu 13% comparativ cu aceeași lună a anului 2021. 

Cu toate acestea, prezența majorării din acest an nu prea s-a simțit deoarece rata anual inflație a crescut enorm în acest an. Valoarea acesteia în luna octombrie a anului curent era de 15,8%, iar o luna mai târziu aceasta a ajuns la 16,8%. Această creștere a inflației a luat avânt după luna februarie a anului trecut când Vladimir Putin a decis deschiderea „operațiunii speciale” din Ucraina, care continuă și în ziua de azi. 

Cu toate că pe hârtie se prezintă creșteri, în realitate salariul va fi mai mic cu două puncte procentuale, conform prognozei Comisiei Naționale de Prognoză, instituție ce emite prognozele pe baza cărora guvernul își bugetează veniturile și cheltuielile. 

Creșteri salariale datorate majorării inflației

De anul viitor, salariul românilor va fi din nou pozitiv, întrucât CNP vede un câștig de 1,7%, iar pentru 2024, 4,7%. 

În mediul privat, o creștere salarială este destul de greu de văzut. Potrivit unui sondaj realizat de Korn Ferry, companie de consultanță în resurse umane, valoarea mediană a majorării salariilor pentru anul 2023 este de 8%. Din acest procent, 4,1% reprezintă creșterea suplimentară care se aplic din cauza inflației.  CNP prognozează o inflație de 9,6% pentru anul 2023. 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.