Infofinanciar > Lumea la zi > Pe culmile succesului! Armata Poloniei poate deveni cea mai puternică din UE
Lumea la zi

Pe culmile succesului! Armata Poloniei poate deveni cea mai puternică din UE

Tancuri Polonia, Sursă foto: Spotmedia
Sursă foto: Spotmedia

După ce săptămâna trecută două  rachete au ucis doi oameni din satul polonez Przewodow, aflat la granița cu Ucraina,  mai mulți lideri de la Bruxelles s-au temut de cum vor reacționa oficialii de la Varșovia, având în vedere că aceștia s-au revoltat de mai multe ori în privința acțiunilor coordonate de Rusia. Însă, guvernul din Polonia a decis doar să-și plaseze armata în zonă până când situația se va clarifica, lucru care a arătat, în ochii analiștilor, o doză de stoicism.

De altfel, aceștia au susținut că europenilor le-a ieșit din vedere faptul că armata poloneză este pe cale, dacă nu este deja, să devină cea mai puternică de pe continentul european.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a susținut un oficial înalt al armatei americane în Europa.

Polonia s-a dotat

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczaka, a promis în vara acestui an că Polonia va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”, iar acest lucru este pe cale să se întâmple. De pildă, în privința numărului de tancuri și obuziere, Polonia a depășit deja Germania. Totodată, pe termen lung, polonezii vor să dispună de  300.000 de soldați până în 2035, în timp ce Germania de doar 170.000.

„Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, deoarece au trebuit să lupte pentru libertatea lor”, a precizat Gustav Gressel, un fost ofițer militar austriac și cercetător în domeniul securității.

De asemenea, guvernul de la Varșovia a semnat în primăvară un contract de 23 de miliarde de złoți (4,9 miliarde de euro), prin care au achiziționat 250 de tancuri Abrams din SUA, scriu cei de la Adevărul.

Mai mult, în 2020, Polonia a achitat 4,6 miliarde de dolari pentru a-și cumpăra 32 de avioane de vânătoare F-35 pe care le vor integra în forțele sale aeriene.

Coreea de Sud, negustorul preferat

În ultimii ani, Polonia a făcut cele mai multe achiziții de ordin militar din Coreea de Sud. Astfel, potrivit editorului Nowa Technika Wojskowa, Mariusz Cielma, până acum, guvernul de la Varșovia a cumpărat echipamente în valoare de 10-12 miliarde de dolari din țara asiatică.

Printre produsele preferate de polonezi au fost: 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane ușoare de atac FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo.

Potrivit analiștilor, armele din Coreea de Sud sunt atractive, întrucât acestea sunt mai ieftine decât cele americane și europene.

Peste 500 de miliarde de zloți pentru armată

Autoritățile din Polonia au anunțat că, până în anul 2035, și-au propus să investească 524 de miliarde de zloți în armată.

„Bine, avem nevoie de tancuri și obuziere, dar chiar avem nevoie de atât de multe din punct de vedere strategic și operațional? Nu există nicio claritate cu privire la motivul pentru care ministerul a anunțat brusc toate aceste tranzacții”, a precizat fostul șef al Biroului de Securitate Națională al Poloniei, Stanisław Koziej.

Chiar dacă economia Poloniei nu a fost una în creștere, investițiile anunțate în domeniul militar sunt la un nivel nemaiîntâlnit, fapt care va pune presiune pe bugetul țării.

„Trebuie să existe un echilibru între cheltuielile militare și dezvoltarea economică generală a țării. Oricare ar fi planurile, ar fi bine să fie analizate prin prisma a ceea ce vor fi condițiile strategice de securitate ale Poloniei după războiul din Ucraina”, a mai spus Koziej.