Infofinanciar > Lumea la zi > Se blindează! Polonia va primi din partea Germaniei un sistem de apărare Patriot pentru a-și securiza spațiul aerian
Lumea la zi

Se blindează! Polonia va primi din partea Germaniei un sistem de apărare Patriot pentru a-și securiza spațiul aerian

Sistem antirachetă Patriot, Sursă foto: Hotnews
Sursă foto: Hotnews

Autoritățile din Germania au decis să ofere Poloniei un sistem antirachetă Patriot pentru a reuși să-și securizeze spaţiul aerian. Această decizie a fost luată după ce săptămâna trecută o rachetă rusească a lovit o fermă din satul Przewodow, aflată la circa 6 km de frontiera cu Ucraina, ucigând două persoane. Conform analiștilor militari, sistemele Patriot sunt concepute pentru a intercepta rachetele ofensive.

De asemenea, oficialii din Guvernul de la Berlin au anunțat că vor mai trimite regimului de la Varșovia avioane Eurofighter, cu care se pot efectua misiuni de poliţie aeriană.

„Am oferit Poloniei sprijin în securizarea spaţiului aerian – cu avioanele noastre Eurofighter şi cu sistemele de apărare aeriană Patriot”, a spus Lambrecht.

În contextul rachetei rusești care a lovit Polonia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat miercuri că alianţa nord-atlantică nu dispune de „niciun indiciu” conform căruia proiectilul ar fi făcut parte dintr-un atac deliberat. Însă, oficialul a susținut că, în ultimă instanţă, Rusia este responsabilă pentru acest incident, scriu cei de la Adevărul.

Zelenski, convins că rachetele au fost lansate de ruși

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut joi, în cadrul conferinței Bloomberg New Economy Forum, că mai mulți experți ucraineni vor participa la ancheta privind circumstanțele căderii rachetelor în Polonia.

„Ieri am primit confirmarea că specialiștii noștri vor participa la anchetă. Până la finalizarea anchetei, nu putem spune cu exactitate ce rachete sau ce piese au căzut pe teritoriul Poloniei. Dar am văzut imagini cu diametrul găurii. Nu ar putea fi doar rămășițele sistemelor antirachetă”; „Toată lumea ar trebui să înțeleagă că aproape 100 de rachete au fost trase în acea zi. Sunt recunoscător lumii pentru sprijinirea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană. Nu este prima dată când părți ale unei rachete rusești cad pe teritoriul unei alte țări”, a precizat liderul de la Kiev.

„Nu știu exact ce s-a întâmplat de data asta, 100%. Nici lumea nu știe 100%. Sunt sigur că a fost o rachetă rusească. Suntem recunoscători că nu suntem învinovățiți pentru că luptăm cu rachete rusești pe teritoriul nostru”, a mai adăugat președintele Ucrainei.

Rușii se apără

Reprezentanții ministerului rus al Apărării au respins afirmațiile ucrainenilor și polonezilor, potrivit cărora rachetele căzute în satul Przewodow au fost lansate de armata rusă, catalogându-le drept provocatoare.

„Declarațiile presei poloneze și ale oficialilor despre așa-zisa prăbușire a rachetelor «rusești» în zona localității Przewodow este o provocare intenționată pentru a escalada situația. Nu au existat lovituri asupra țintelor din apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia cu arme rusești”, au susținut oficiali din cadrul ministerului rus, citați de Digi24.

Totodată, autoritățile ruse au susținut că imaginile publicate de presa poloneză cu resturile de la locul incidentului nu au nimic de-a face cu armele rusești.