Infofinanciar > Esential > Pe ce industrie se bazează economia Belgiei. Țara în care sectorul de producție reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul
Esential

Pe ce industrie se bazează economia Belgiei. Țara în care sectorul de producție reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul

Zona portuară Anvers cu râul Schelde în portul Anvers, Belgia
sursa foto dreamstime

Economia Belgiei este printre cele mai avansate din Europa, care a profitat de locația sa geografică pe continent și a dezvoltat o rețea de transport extrem de sofisticată, cu o bază comercială și industrială diversificată. Belgia a trecut prin prima revoluție industrială în Europa în secolul al XIX-lea și, până acum, a dezvoltat o infrastructură de transport sofisticată care include autostrăzi, căi ferate, canale și porturi, care au permis țării să-și încorporeze industriile cu cele ale vecinilor săi.

Majoritatea industriilor din Belgia sunt situate în regiunile cele mai populate din partea de nord a țării, în special în Flandra și în jurul orașului Bruxelles. Conform estimărilor, Belgia a avut un PIB nominal de aproximativ 512 miliarde dolari, în timp ce PIB-ul său bazat pe paritatea puterii de cumpărare a fost de aproximativ 529,23 miliarde dolari. PIB-ul nominal al țării ocupă locul 25 din lume și pe locul 37 în funcție de paritatea puterii de cumpărare, ceea ce a ajutat la economia Belgiei. Belgia importă majoritatea semifabricatelor și a mărfurilor sale din materii prime, care sunt procesate și exportate ca produse finite în diferite țări din întreaga lume. Belgia are relativ puține resurse naturale cu excepția cărbunelui care nu mai este exploatat deoarece nu mai este viabil din punct de vedere economic și a solurilor fertile; cu toate acestea, în țară se găsesc diferite industrii, care includ rafinarea, textilele, produsele chimice, oțelul, produsele farmaceutice, prelucrarea alimentelor, electronica, fabricarea de mașini și automobile, printre altele. Sectorul serviciilor reprezintă aproximativ 74,9% din PIB-ul țării, iar agricultura contribuie cu aproximativ 1% din PIB.

Agricultura

Terenul arabil este una dintre cele mai importante resurse naturale ale Belgiei, cu toate acestea, doar o mică parte a populației din Belgia se angajează în agricultură. Industria agricolă s-a redus atât ca angajator, cât și semnificația sa pentru PIB. Aproximativ 1/4 din terenul țării este folosit pentru agricultură, iar acestea sunt în cultivare permanentă, iar din acestea mai mult de 1/5 este formată din pășuni și pajiști. Unele dintre principalele culturi cultivate în Belgia includ sfecla de zahăr, inul, cartofii, cerealele și cicoarea. În regiunea Flandra, cultivarea plantelor ornamentale, legumelor și fructelor este principala activitate agricolă. Activitatea agricolă majoră a țării înconjoară animalele, în special carnea și produsele lactate, care reprezintă mai mult de două treimi din valoarea producției agricole. Cartofii, culturile furajere, orzul de ovăz și grâul sunt cultivate pe scară largă în toată țara, dar sunt deosebit de comune în partea de sud-est a țării. De obicei, există două tendințe în agricultură observabile în Belgia; prima este diminuarea sau dispariția fermelor familiale mici și în al doilea rând dominația crescândă a agrobusiness-ului la scară largă. În ultimii 30 de ani, fermele la scară mică din Belgia au scăzut cu 80%. Această tendință a dus la creșterea producției în agricultură, ca urmare a adoptării de noi tehnologii și a cercetării științifice asupra culturilor. Deși numărul fermelor mici s-a redus de-a lungul timpului, Belgia produce mai mult, iar din 1995 până în 1999 producția de culturi din țară a crescut cu 9%. În 1999, Belgia a produs sfeclă de zahăr de aproximativ 6,15 MMT, cartofi de 2,7 MMT și grâu de aproximativ 1,3 MMT. Țara a ajuns la autosuficientă în producția de zahăr și importă majoritatea produselor alimentare din Caraibe, care sunt reexportate în diferite țări din Uniunea Europeană. În mod similar, Belgia importă și culturi brute și le prelucrează pentru piețele de export.

Sectorul de producție

Industriile din sectorul de producție din Belgia reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul țării și joacă un rol semnificativ în economie. Principalele activități de producție se găsesc în provinciile estice Limburg, Flandra și Hainaut. Una dintre regiunile care a devenit o zonă cheie de producție în Belgia include coridorul care circulă între Anvers și Bruxelles, unde sunt situate mai multe industrii. Unele dintre industriile dominante includ prelucrarea alimentelor, fabricarea hârtiei, sticlă, produse chimice, textile, oțel și metalurgie. Belgia se numără printre liderii mondiali în prelucrarea cobaltului, zincului, cuprului, plumbului și radiului. Rafinăriile de petrol sunt situate în jurul Anversului, unde este, de asemenea, locația lider în comerț și tăiere de diamante. Dantela din Belgia a avut faimă globală de secole, deși în prezent a existat un declin al sectorului, care depinde în mare măsură de lucrul manual, în special de îmbătrânirea populației. În prezent, în Binche și Mons există școli de specialitate, care au fost înființate pentru formarea tinerilor. În secolul al XX-lea, a existat o creștere fenomenală a ingineriei și a investițiilor străine directe. Există numeroase fabrici de asamblare în Belgia, patru producători de automobile străini diferiți și, în mod similar, prezența unor companii străine producătoare de echipamente și bunuri electrice grele. Există, de asemenea, numeroși producători de materiale plastice și mașini-unelte specializate.

Finanţele

Sectorul financiar din Belgia a cunoscut o creștere extraordinară de la începutul anilor 1960 și există numeroase bănci care operează în toată țara, dar cele mai multe dintre ele sunt străine și se găsesc în principal în orașul Bruxelles. Banca centrală a țării, cunoscută și sub denumirea de Banca Națională a Belgiei, este responsabilă de emiterea de monedă și de asigurarea securității finanțelor naționale, precum și de furnizarea de servicii financiare în special guvernului federal. În mod similar, Banca Centrală Europeană se află și la Bruxelles și este responsabilă de formularea politicilor financiare și monetare cheie pentru Uniunea Europeană. Bursa de valori a țării a fost fondată la începutul secolului al XIX-lea la Bruxelles și în 2000 au fuzionat cu bursa de valori din Paris și bursa din Amsterdam pentru a forma Euronext, care a devenit o piață transfrontalieră de acțiuni și acțiuni complet integrată. Țara a fost vizată de majoritatea companiilor de investiții străine în finanțe și energie, în special în secolul XXI.