Infofinanciar > Info > Avertizare de călătorie din partea MAE pentru românii care vor să meargă în Belgia. S-au anunțat greve în transportul public
Info

Avertizare de călătorie din partea MAE pentru românii care vor să meargă în Belgia. S-au anunțat greve în transportul public

proteste, bruxelles, sursa foto Euractiv
sursa foto Euractiv

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru românii care se află sau doresc să tranziteze Regatul Belgiei în următoarele zile. Conform MAE, va avea loc „o grevă gravă” care va bloca toate serviciile de transport publice din țară.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Regatul Belgiei din cauza perturbărilor ce vor avea loc în circulația feroviară, dar și a altor mijloace de transport în comun. Sunt așteptate proteste în masă și greve care se vor desfășura timp de 24 de ore și care vor afecta tranzitul persoanelor de pe teritoriul Belgiei.

MAE: Avertizare de călătorie pentru Belgia

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Belgiei că, în perioada 9-10 martie 2023, va avea loc o grevă generală în toate domeniile de servicii publice belgiene, context în care sunt așteptate perturbări în activitatea transportului feroviar și a mijloacelor de transport în comun. Cei care intenționează să călătorească cu trenul sunt rugați să urmărească pagina web a căilor ferate din Belgia – SNCB:

https://www.belgiantrain.be/fr/travel-info/train-network-travel-info/strike.

Pentru mijloacele de transport în comun, se recomandă consultarea paginilor următoare: STIB: https://www.stib-mivb.be/index.htm?l=en, De Lijn: https://www.delijn.be/en/, TEC: https://www.letec.be/

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: +32 (0) 2 347 5338, +32 (0) 2 344 1658, +32 (0)2 343 69 35, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, pot apela numărul de telefon de permanență al Ambasadei României în Belgia: + 32(0)497 428663.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web https://bruxelles.mae.ro/node/180 și www.mae.ro și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.”, transmite MAE.

Care este motivul grevelor

Trei sindicate importante care reprezintă lucrătorii din sectorul public din Belgia intenționează să organizeze o grevă de 24 de ore la nivel național, între 9 și 10 martie, ora 22:00-22:00. Scopul acțiunii este de a denunța presupusa subfinanțare a serviciilor publice. Sunt posibile demonstrații conexe în centrele urbane.

Este probabil ca greva să aibă cel mai mare impact asupra serviciilor de transport public. Compania Națională de Căi Ferate din Belgia (SNCB) anticipează perturbări semnificative ale serviciilor sale interne; SNCB se așteaptă la perturbări limitate ale legăturilor feroviare internaționale, dar recomandă pasagerilor să folosească trenurile locale transfrontaliere alternative, acolo unde sunt disponibile.

Operatorii de transport public din Bruxelles (STIB/MIVB), Valonia (TEC) și Flandra (De Lijn) anticipează că rețelele lor vor fi afectate de grevă, ceea ce va duce probabil la întârzieri și anulări ale serviciilor de transport cu autobuzul, tramvaiul, metroul și trenurile locale la nivel național. Sunt posibile perturbări prelungite după încheierea grevei, deoarece operatorii de transport vor repoziționa materialul rulant.

Greva ar putea avea un impact asupra altor servicii publice, inclusiv asupra educației, asistenței medicale și serviciilor administrației locale. Cu toate acestea, este probabil ca orice perturbare să fie limitată, deoarece sindicatele care reprezintă în mod specific aceste servicii nu și-au confirmat participarea la grevă.