Infofinanciar > Info > Parlamentul a propus o nouă modificare în Codul Muncii! Românii ar putea primi o nouă zi liberă plătită
Info

Parlamentul a propus o nouă modificare în Codul Muncii! Românii ar putea primi o nouă zi liberă plătită

Minivacanță Calendar, Sursă foto: GdS
Sursă foto: GdS

Angajații români ar putea primi în fiecare an o nouă zi liberă plătită, în cazul în care proiectul de lege propus de Parlament care cere acest lucru va fi aprobat și, mai apoi, promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Un nou proiect de lege, propus de 19 senatori ai partidului PNL, împreună cu un senator PSD, dorește o completare a articolului 139 al Legii 53/2003, mai exact Codul Muncii. Modificarea asupra Codului Muncii pe care o cer cei 20 de senatori ar fi acordarea unei zile în plus de vacanță plătită pentru persoanele salariate. Mai exact, angajații ar putea primi liber cu ocazia zilei de naștere.

De ce s-a inițiat propunerea unei zile libere în plus

În cadrul expunerii de motive a proiectului, în document se arată că inițiativa senatorilor a venit drept o formă de motivare pentru angajații români. „Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat. În cadrul oricărei entităţi – instituţie publică, organizaţie economică etc -, resursa umană este singura resursă capabilă să producă şi să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziţia acestei entităţi”, se arată în motivație. „Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective”.

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a susținut că „în centrul preocupării de legiferare, de dezvoltare şi îmbunătăţire a raporturilor juridice și a relațiilor sociale reglementate legislativ, trebuie să stea Omul”, pentru argumentarea propunerii acestei modificări al Codului Muncii.

Senatorii au transmis că în cadrul zilei de naștere al fiecărui angajat, pe lângă ziua liberă plătită, aceștia vor beneficia și „de a achiziţiona servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate” şi astfel „se va contribui la încasările, din taxe şi impozite, la bugetul de stat ori local”.

Angajații români, cei mai muncitori printre europeni

Un alt motiv invocat de senatori a fost faptul că „ziua de naştere este un eveniment anual, în viaţa fiecăruia dintre noi, şi trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-şi petrece această zi aşa cum îşi doreşte. Singur, cu familia ori cu prietenii”.

Pentru a-și argumenta proiectul și pentru a arăta că salariații români merită să aibă această oportunitate de a-și sărbători ziua de naștere ca pe o adevărată sărbătoare, senatorii au dovedit faptul că angajații români sunt pe primul loc în Uniunea Europeană în cadrul numărului de ore muncite în fiecare săptămână în anul 2020. Aceștia și-au bazat dovezile pe datele eliberate de Eurostat, oficiul de statistică al Europei.

Proiectul trebuie, însă, mai întâi, să fie dezbătut în cadrul Senatului. Dacă acesta se adoptă în Senat, atunci va ajunge în Camera Deputaților, forul decizional pentru astfel de cazuri. Următorul loc în care trebuie să ajungă proiectul pentru a putea fi promulgat, dacă este aprobat de Camera Deputaților, este președintele Klaus Iohannis, informează Antena 3 CNN.