Infofinanciar > Lumea la zi > Parisul se scufundă în gunoi! Capitala franceză suferă consecințele protestelor
Lumea la zi

Parisul se scufundă în gunoi! Capitala franceză suferă consecințele protestelor

Gunoi în Franța, sursa foto CNN
Gunoi în Franța, sursa foto CNN

Potrivit autorităților municipale, peste 5.400 de tone de deșeuri au rămas necolectate duminică, 12 martie, în Paris, marcând a șaptea zi de grevă a gunoierilor în semn de protest față de reforma pensiilor.

În unele zone tomberoanele de gunoi sunt pline până la refuz, ocupând trotuarele alături de saci plini cu deșeuri menajere, în timp ce cele trei situri de incinerare din apropierea capitalei franceze rămân închise.

Parisul, sub munți de gunoaie

Agenția metropolitană de deșeuri menajere Syctom a redirecționat pubelele către alte 15 centre de tratare sau de eliminare și nu a cerut încă intervenția poliției pentru a pune capăt blocării centrelor sale, după cum relatează AFP. Jumătate din colectarea deșeurilor din cartierele pariziene este efectuată de angajații primăriei, în timp ce furnizorii privați de servicii se ocupă de cealaltă jumătate. În avizul de grevă al sindicatului se subliniază că în prezent gunoierii și șoferii de salubritate se pot pensiona la 57 de ani, dar dacă reforma pensiilor va fi adoptată, vârsta de pensionare va crește la 59 de ani.

„Marea majoritate a personalului din departamentul de gestionare a deșeurilor și a apei are o speranță de viață cu 12 până la 17 ani mai mică decât restul forței de muncă”, au declarat reprezentanți ai sindicatului, potrivit Profit.ro.

Potrivit trecătorilor intervievați duminică de AFP, aceștia simpatizează cu mișcarea de protest a gunoierilor de pe străzi, dar sunt, de asemenea, alarmați de prezența șobolanilor și a șoarecilor. Vederea acestor rozătoare a provocat dezgust în rândul unor persoane. În special, comercianții de produse alimentare se luptă să facă față situației. Într-o piață, cantitatea de gunoaie acumulate a ajuns la o înălțime de peste un metru.

Protestele continuă în Franța

Protestele au continuat în Franța pentru a șaptea zi consecutivă, manifestanții exprimându-și opoziția față de reformele propuse de președintele Emmanuel Macron în domeniul pensiilor. Poliția a anticipat o prezență de până la un milion de persoane la mitingurile din întreaga țară. În pofida dezbaterilor în curs în parlament cu privire la proiectul de lege, sindicatele își păstrează speranța că pot face presiuni asupra lui Emmanuel Macron pentru ca acesta să revină asupra poziției sale. Cu toate acestea, Adunarea Națională și Senatul se îndreaptă spre un vot final pe această temă, posibil chiar în această lună. În cursul săptămânii trecute, Macron a refuzat două solicitări urgente din partea sindicatelor de a se întâlni cu acestea, sugerând că este puțin probabil ca acesta să își schimbe poziția.

„Când sunt milioane de oameni în stradă, când sunt greve și tot ce primim de partea cealaltă este tăcere, oamenii se întreabă: Ce trebuie să facem mai mult pentru a ne face auziți?”, a declarat Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT, de stânga dură.

„Liderii acestei țări trebuie să înceteze să mai nege această mișcare socială”, a declarat sâmbătă șeful CFDT, Laurent Berger.