Infofinanciar > Lumea la zi > Papa îndeamnă Hamas să elibereze ostaticii! „Israelul are dreptul la autoapărare”
Lumea la zi

Papa îndeamnă Hamas să elibereze ostaticii! „Israelul are dreptul la autoapărare”

papa-criticat-deciziile-comisiei-europene
Sursă foto: Puterea

Papa Francisc, în cele mai puternice comentarii de la începutul conflictului din Gaza, a cerut eliberarea tuturor ostaticilor luați de militanții Hamas și a declarat că Israelul are dreptul să se apere.

Vorbind cu o voce sumbră la finalul audienței sale generale săptămânale în fața a mii de oameni în Piața Sfântul Petru. El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea gravă cu privire la asediul impus de Israel asupra Gaza.

„Continui să urmăresc, cu durere și îngrijorare, ceea ce se întâmplă în Israel și Palestina. Atât de mulți oameni uciși, iar alții răniți. Mă rog pentru acele familii care au văzut cum o zi de sărbătoare s-a transformat într-o zi de doliu. Cer ca ostaticii să fie imediat eliberați”, a spus el. „Este dreptul celor care sunt atacați să se apere, dar sunt foarte îngrijorat de asediul total în care trăiesc palestinienii din Gaza, unde au existat, de asemenea, multe victime nevinovate”, a mai spus el.

Sâmbătă, bărbați înarmați ai Hamas din Fâșia Gaza au năvălit în părți din sudul Israelului. Fiind cel mai mortal atac militant palestinian din istoria Israelului.

Israelul sub asediu

Armata israeliană a declarat că bilanțul victimelor din Israel a ajuns la 1.200 de morți până miercuri. Peste 2.700 de persoane au fost rănite. Menționarea făcută de Papa pentru dreptului Israelului la autoapărare a fost rezultatul presiunilor diplomatice din partea Israelului pentru ca acesta să facă o astfel de declarație. Asta după declarațiile anterioare ale papei și ale oficialilor Vaticanului, pe care Israelul le-a considerat prea timide.

Ambasadorul Israelului la Vatican, Raphael Schutz, a declarat luni pentru Reuters în marja unei conferințe la Roma: „Înțeleg că Vaticanul dorește pacea. Cu toții dorim pacea. Dar aș vrea să aud cuvinte mai puternice despre dreptul Israelului de a se apăra”. În comentariile sale de miercuri, Papa a declarat: „Terorismul și extremismul nu ajută la găsirea unei soluții la conflictul dintre israelieni și palestinieni. Ei alimentează ura, violența, răzbunarea și provoacă suferință pentru ambele părți”.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 950 de persoane au fost ucise. 5.000 au fost rănite în enclava de coastă aglomerată, potrivit Reuters.

„Orientul Mijlociu nu are nevoie de război, ci de pace. O pace construită pe justiție, pe dialog și pe curajul de a fi fratern”, a spus Francisc.