Infofinanciar > Lumea la zi > Papa îi îndeamnă pe ruși să ia decizia corectă! Moscova trebuie să restabilească acordul cerealelor
Lumea la zi

Papa îi îndeamnă pe ruși să ia decizia corectă! Moscova trebuie să restabilească acordul cerealelor

papa-criticat-deciziile-comisiei-europene
Sursă foto: Puterea

Papa Francisc a cerut duminică Rusiei să revină asupra deciziei sale de a renunța la acordul privind cerealele din Marea Neagră, prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale maritime, în ciuda războiului în curs. 

„Fac apel la frații mei, la autoritățile Federației Ruse, pentru ca inițiativa de la Marea Neagră să fie reluată și grânele să poată fi transportate în siguranță”, a spus Papa Francisc în timpul mesajului său săptămânal Angelus. 

Prețurile globale ale grâului au crescut vertiginos de când Rusia a renunțat, la 17 iulie, la pactul negociat de Națiunile Unite și Turcia în iulie 2022, și a început să vizeze porturile ucrainene și infrastructura de cereale de la Marea Neagră și de pe Dunăre. 

Pe o parte ia, și pe alta dă 

Adresându-se mulțimii din Piața Sfântul Petru, papa i-a îndemnat pe credincioși să continue să se roage „pentru Ucraina martiră, unde războiul distruge totul, chiar și grânele”, numind acest lucru „o gravă insultă la adresa lui Dumnezeu”. Liderul celor aproape 1,4 miliarde de catolici din lume a spus că „strigătul a milioane de frați și surori care suferă de foame se ridică spre cer”. 

Rusia a ieșit din acordul din Marea Neagră după ce a declarat că nu i-au fost îndeplinite cererile de relaxare a sancțiunilor asupra propriilor exporturi de cereale și îngrășăminte. Moscova s-a plâns, de asemenea, că nu au ajuns suficiente cereale în țările sărace. 

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin s-a oferit să aprovizioneze Africa cu cereale, o parte dintre acestea pe gratis, dar președintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a răspuns că acest lucru „s-ar putea să nu fie suficient”. 

Papa Francisc, martir pentru pacea în lume 

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, anul trecut, Francisc a condamnat în mod repetat războiul de agresiune al Rusiei, dar a încercat, de asemenea, să mențină un canal de comunicare deschis cu Moscova, cu rezultate limitate. 

În luna mai, el l-a însărcinat pe șeful conferinței episcopale italiene, cardinalul Matteo Zuppi, să acționeze ca emisar de pace. Zuppi a fost până acum la Kiev, Moscova și Washington și lucrează la repatrierea copiilor din Rusia și din zonele controlate de Rusia în Ucraina. 

Papa Francisc a discutat la acel moment cu un membru de rang înalt al Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC), la câteva zile după ce suveranul pontif a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina. 

Mitropolitul Anthony, efectiv numărul doi al ROC, a avut un loc de cinste la audiența generală a lui Francisc în Piața Sfântul Petru și apoi a fost primul luat în primire pentru a-l saluta pe papă la final. Acesta a stat mai mult timp de vorbă cu Anthony decât cu ceilalți, potrivit Reuters.

La întoarcerea sa dintr-o călătorie în Ungaria, duminică seara, Francisc a fost întrebat de un reporter dacă premierul ungar Viktor Orbán și oficialii COR ar putea accelera procesul de pace din Ucraina și ar putea aranja o întâlnire între papa și președintele rus Vladimir Putin.