Infofinanciar > Lumea la zi > Întâlnire de gradul 0! Erdogan speră de la Putin că va prelungi acordul privind cerealele din Marea Neagră
Lumea la zi

Întâlnire de gradul 0! Erdogan speră de la Putin că va prelungi acordul privind cerealele din Marea Neagră

nava Cereale, Sursă foto: Europa FM
Sursă foto: Europa FM

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că face presiuni asupra Rusiei pentru a prelungi cu cel puțin trei luni un acord privind cerealele din Marea Neagră și a anunțat o vizită a președintelui Vladimir Putin în luna august.

El a vorbit la o conferință de presă comună cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, după ce cele două părți s-au întâlnit pentru a discuta soarta unui acord, negociat anul trecut de Turcia și ONU, pentru a permite exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene prin Marea Neagră, în ciuda războiului. Vizita lui Zelenskiy a urmat unor opriri în Bulgaria, Republica Cehă și Slovacia, parte a unui turneu în diferite capitale NATO, cu scopul de a le încuraja să ia măsuri concrete la summitul de săptămâna viitoare pentru a acorda Kievului statutul de membru al alianței, pe care Erdogan a spus că Ucraina îl merită.

Erdogan a declarat că se lucrează la prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră dincolo de data de expirare a acestuia, 17 iulie, și pentru perioade mai lungi după această dată. Acordul va fi unul dintre cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii sale cu Putin în Turcia luna viitoare, a spus el. „Speranța noastră este ca acesta să fie prelungit cel puțin o dată la trei luni, nu la două luni. Vom face un efort în acest sens și vom încerca să creștem durata acestuia la doi ani”, a declarat el la conferința de presă cu Zelenskiy, scrie Reuters.

Schimburi de prizonieri

Ambii bărbați au declarat că au discutat, de asemenea, o altă chestiune cheie pentru discuțiile dintre Erdogan și Putin, problema schimburilor de prizonieri, despre care Zelenskiy a spus că a fost primul lucru de pe agenda lor. „Sper că vom obține în curând un rezultat din acest lucru”, a spus Erdogan. Zelenskiy a spus că va aștepta un rezultat pentru a comenta, dar a precizat că discuția a intrat în detalii privind returnarea tuturor prizonierilor, inclusiv a copiilor deportați în Rusia și a altor grupuri.

„Lucrăm la returnarea captivilor noștri, a prizonierilor politici, a tătarilor din Crimeea”, a spus el, referindu-se la membrii comunității musulmane din Ucraina din peninsula anexată de Rusia în 2014. „Partenerii noștri au toate listele. Lucrăm cu adevărat la acest lucru”.

Erdogan a declarat că această problemă ar putea fi abordată și în contactele sale cu Putin înainte de vizita sa. „Dacă vom purta niște convorbiri telefonice înainte de aceasta, vom discuta și despre asta în convorbire”, a spus el.

Kremlinul a declarat vineri că va urmări cu atenție discuțiile Erdogan-Zelenskiy, adăugând că Putin a apreciat foarte mult eforturile președintelui turc de a media o rezolvare a conflictului din Ucraina.

Bune relații de prietenie

Întrebat sâmbătă dacă se pregătește o vizită a lui Putin în Turcia în luna august, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat de agenția de știri TASS: „Contactele sunt posibile. Nu există încă date exacte”.

Rusia, supărată pe anumite aspecte ale punerii în aplicare a acordului privind cerealele, a amenințat că nu va permite o nouă prelungire a acestuia dincolo de 17 iulie.

Turcia, membră NATO, a reușit să păstreze relații cordiale atât cu Rusia, cât și cu Ucraina în ultimele 16 luni de război, iar anul trecut a ajutat la intermedierea schimburilor de prizonieri.

Turcia nu s-a alăturat aliaților săi occidentali în ceea ce privește impunerea de sancțiuni economice Rusiei, dar a furnizat, de asemenea, arme Ucrainei și a cerut ca suveranitatea acesteia să fie respectată.