Infofinanciar > Lumea la zi > Vaticanul încearcă să aducă pacea în Ucraina! Papa Francisc își trimite un cardinal la Kiev pentru negocieri
Lumea la zi

Vaticanul încearcă să aducă pacea în Ucraina! Papa Francisc își trimite un cardinal la Kiev pentru negocieri

vatican
sursă foto vatican tickets

Cardinalul italian Matteo Zuppi, însărcinat de Papa Francisc să efectueze o misiune de pace pentru a încerca să contribuie la încheierea războiului din Ucraina, s-a îndreptat luni spre Kiev pentru o călătorie de două zile în vederea sondării autorităților guvernamentale.

Vaticanul a anunțat vizita sa, pe care mulți observatori o văd ca pe un efort dificil, într-o scurtă declarație. Acesta a precizat că scopul principal este „de a asculta cu atenție autoritățile ucrainene cu privire la posibilele modalități de a ajunge la o pace justă și de a sprijini gesturile umanitare care pot contribui la reducerea tensiunilor”.

Nu era clar dacă Zuppi, care este arhiepiscop de Bologna și șef al Conferinței Episcopale Italiene, se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.

Zelenski s-a întâlnit cu papa la Vatican pe 13 mai și ulterior a părut rece față de perspectivele oricărei inițiative papale care ar pune Ucraina pe picior de egalitate cu Rusia, care și-a invadat vecinul la 24 februarie 2022.

Cardinalul „ar face orice” pentru a media războiul

Zuppi, în vârstă de 67 de ani, a declarat luna trecută reporterilor că nu a prevăzut o mediere în sensul strict al cuvântului, dar că este gata să „facă orice” pentru a ajuta la reducerea tensiunilor. „Nu putem asista la un război fără să spunem cel puțin că suntem aproape de victime și căutăm în orice mod posibil să atenuăm consecințele”, a spus el.

La întâlnirea din mai, Zelenski i-a cerut papei să susțină planul de pace al Kievului, despre care Zelenski a spus în repetate rânduri că nu este deschis la negocieri. Planul prevede restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, precum și restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei.

Într-un interviu din 26 mai, papa a ocolit subiectul, spunând că o eventuală returnare de către Rusia a teritoriilor ocupate este o „problemă politică” care trebuie rezolvată de ambele părți.

Gesturi umanitare

Diplomații au declarat că Ucraina ar fi, de asemenea, rece la ideea de a pune în același plan o întâlnire între Zuppi și Zelenski și o eventuală întâlnire între Zuppi și președintele rus Vladimir Putin. „Nu poate exista egalitate între victimă și agresor”, a declarat Zelenski după întâlnirea sa din 13 mai cu papa.

Mențiunea din declarația Vaticanului privind „gesturile umanitare” de luni pare să fie o referire la cererea Kievului, și la disponibilitatea Vaticanului, de a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni.

Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duși în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale Zuppi provine din Comunitatea Sant’ Egidio, un grup pentru pace și justiție cu sediul la Roma, care a avut un rol esențial în mai multe negocieri de pace, în special în Africa.

În 1992, grupul a intermediat un acord care a pus capăt războiului civil din Mozambic, care a ucis aproximativ un milion de oameni și a strămutat aproximativ patru milioane de persoane, scrie Reuters.