Infofinanciar > Lumea la zi > Papa Francisc laudă trecutul imperialist al Rusiei. „Moștenirea unui mare imperiu”
Lumea la zi

Papa Francisc laudă trecutul imperialist al Rusiei. „Moștenirea unui mare imperiu”

papa-criticat-deciziile-comisiei-europene
Sursă foto: Puterea

Papa a fost criticat pentru că le-a spus rușilor să păstreze „moștenirea unui mare imperiu”. Deși a pledat pentru pace, remarcile care par să laude trecutul imperialist al Rusiei au fost criticate. Papa Francisc a fost criticat după ce i-a încurajat pe tinerii ruși să nu renunțe la „moștenirea” lor ca urmași ai unui „mare imperiu rus luminat”.

„Nu renunțați niciodată la această moștenire, sunteți moștenitorii marii Mame Rusia, mergeți mai departe cu ea”, le-a spus Papa Francisc tinerilor ruși reuniți vineri, la Sankt Petersburg, la Reuniunea All-Russiană a Tineretului Catolic.

Papa Francisc laudă trecut imperialist al Rusiei

În timpul discursului, al cărui clip a fost postat online, papa i-a invocat, de asemenea, pe foștii împărați ruși Petru I și Ecaterina a II-a, doi suverani care au jucat roluri-cheie în extinderea cuceririlor Rusiei în Europa și care sunt cunoscuți ca simboluri ale imperialismului rusesc. „Nu uitați niciodată de patrimoniu. Voi sunteți moștenitorii marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a conducătorilor, marea Rusie a lui Petru I, Ecaterina a II-a, acel imperiu mare, luminat, mare cultură și mare umanitate. Nu renunțați niciodată la această moștenire, sunteți moștenitorii marii Mame Rusia, mergeți înainte cu ea. Și vă mulțumesc, vă mulțumesc pentru felul vostru de a fi, pentru felul vostru de a fi ruși” a spus Papa în timpul discursului său.

Comentariile au stârnit indignare pe internet, mulți criticând decizia papei de a lăuda trecutul imperialist al Rusiei, mai ales având în vedere războiul actual al Kremlinului în Ucraina. Cu toate acestea, în restul discursului său, postat online de Vatican, papa le spune tinerilor ruși să fie „artizani ai păcii” și să „semene semințe de reconciliere”. Papa Francisc a criticat în repetate rânduri invazia rusă în Ucraina, făcând apel la încetarea conflictului. Dar a făcut și unele remarci controversate, părând să dea vina pe NATO pentru conflict, și a refuzat să-l denunțe pe nume pe Putin, conform Politico.

Papa spune că NATO ar fi putut provoca invazia Rusiei în Ucraina

Papa Francisc a declarat că „lătratul” NATO la ușa Rusiei ar fi putut duce la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina și a spus că s-a oferit să se întâlnească cu președintele rus la Moscova. Într-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera, Francisc a reflectat asupra agresiunii letale a Rusiei față de vecinul său și a spus că, deși nu ar putea merge atât de departe încât să spună că prezența NATO în țările din apropiere a „provocat” Moscova, aceasta „poate a facilitat” invazia. De asemenea, Francisc a condamnat „brutalitatea” războiului și l-a comparat cu războiul civil din Rwanda din anii 1990, care a dus la un genocid al minorității tutsi.

Sfântul Scaun a cerut încă de la jumătatea lunii martie o întâlnire între Francisc și Putin la Moscova, a declarat papa. „Bineînțeles că aveam nevoie ca liderul de la Kremlin să ne aloce o fereastră de timp. Nu am primit încă niciun răspuns și încercăm în continuare, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment”. În interviu, Francisc a exclus deocamdată posibilitatea de a merge la Kiev: „Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin”. Francisc a spus că a anulat o întâlnire cu patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și un susținător cheie al lui Putin care a justificat războiul, deoarece amândoi au considerat că va părea „ambiguă”, dar într-o convorbire telefonică, a spus că l-a avertizat pe Kirill să nu se „transforme în băiatul de altar al lui Putin”. De la invazia Ucrainei, Francisc a criticat în mod repetat războiul, evitând în același timp să-l numească în mod explicit pe Putin, în conformitate cu politica externă a Vaticanului de a păstra ușa deschisă pentru un posibil dialog, conform Politico .