Infofinanciar > Lumea la zi > UE acuză Rusia că folosește cereale „ca arme”. Se cere reînnoirea acordului privind Marea Neagră
Lumea la zi

UE acuză Rusia că folosește cereale „ca arme”. Se cere reînnoirea acordului privind Marea Neagră

Cereale, Sursă foto: Agrointeligența
Sursă foto: Agrointeligența

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a implorat Rusia să își reconsidere decizia și să restabilească pactul care permite exportul liber de cereale ucrainene prin porturile din Marea Neagră. Acest lucru vine ca urmare a ieșirii abrupte a Rusiei din acord luna trecută. 

Dombrovskis, aflat în prezent în India pentru reuniunea miniștrilor comerțului din G20, a criticat Rusia pentru că folosește cerealele „ca instrument de coerciție”. Consecințele restricțiilor stricte impuse de Moscova asupra transportului de cereale ucrainene nu se limitează doar la Kiev. Ramificațiile se răsfrâng asupra a numeroase națiuni în curs de dezvoltare, a subliniat el. 

Aliniindu-se la preocupările globale, el a declarat: „Susținem cu fermitate eforturile Națiunilor Unite și ale Turciei în ceea ce privește inițiativa privind cerealele din Marea Neagră”. Pentru a contracara blocada, UE a inaugurat canale comerciale alternative, denumite „culoare de solidaritate”, care facilitează exporturile de cereale și de alte produse ale Ucrainei. 

Turcia vrea să îndrepte situația 

Acordul inițial, un triumf diplomatic pentru Ankara și Națiunile Unite, s-a încheiat prematur luna trecută. În timp ce Turcia depune eforturi asidue pentru a convinge Rusia să revină în cadrul acordului, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a pus o condiție: revenirea Moscovei depinde de respectarea de către Occident a angajamentelor sale. 

Între timp, „culoarele de solidaritate” alternative prin Polonia și România au fost martorele unei activități de export foarte intense. Un total de 45 de milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe au fost deja canalizate prin această linie de salvare.  

Comisia UE a dezvăluit că, începând cu luna mai 2022, aceste rute au facilitat, de asemenea, exportul unui număr uimitor de 36 milioane de tone de produse neagricole, cum ar fi minereul de fier și oțelul. Acest lucru a pompat o sumă solidă de 33 de miliarde de euro în visteria întreprinderilor ucrainene. 

UE își oferă sprijinul necondiționat 

În mijlocul acestor tensiuni, Uniunea Europeană este fermă în sprijinul său pentru Ucraina, nu doar prin rute comerciale alternative, ci și prin intermediul apărării, al ajutoarelor financiare și de altă natură. Retorica lui Dombrovskis a lăsat să se întrevadă o poziție mai asertivă, cu obiectivul de a respinge „trupele rusești dincolo de frontierele internaționale ale Ucrainei”. 

Poziția UE este clară. Cu toate acestea, persistă îngrijorări cu privire la națiuni precum China și India, care rămân distante de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. Această reticență, în special exporturile de petrol rafinat ale Indiei, derivate din țiței rusesc, subminează însăși esența sancțiunilor, a observat Dombrovskis. În pofida acestor subînțelesuri, el rămâne optimist în ceea ce privește discuțiile în curs de desfășurare privind acordul de liber schimb UE-India, potrivit TVP World.