Infofinanciar > Lumea la zi > Papa Francisc critică media internațională! Suveranul pontif denunță „păcatele jurnalismului”
Lumea la zi

Papa Francisc critică media internațională! Suveranul pontif denunță „păcatele jurnalismului”

papa-criticat-deciziile-comisiei-europene
Sursă foto: Puterea

Papa Francisc a denunțat sâmbătă „dezinformarea” și știrile false răspândite în încercarea de a influența opinia publică drept principala „păcat” al jurnalismului. 

„Dezinformarea este primul dintre păcatele, greșelile – să spunem – jurnalismului”, le-a spus Francisc jurnaliștilor italieni la o reuniune la Vatican pentru acordarea unui premiu de jurnalism. 

Considerat pe scară largă ca fiind el însuși un comunicator iscusit, suveranul pontif a revenit la termenul „păcate” pentru a enumera ceea ce el a numit cele patru greșeli ale mass-media, potrivit declarației traduse de Vatican din comentariile sale. 

Dezinformarea, cel mai mare păcat al jurnalismului 

„Dezinformarea, atunci când jurnalismul nu informează sau informează prost, calomnia, defăimarea, care este diferită de calomnie, dar distruge, iar al patrulea este… dragostea pentru scandal”. 

„Sunt îngrijorat, de exemplu, de manipulările celor care propagă în mod interesant știri false pentru a dirija opinia publică”, a spus el, îndemnând la o „redeșteptare a responsabilității”, în special în contextul în care Europa se confruntă cu războiul actual din Ucraina. 

„Speranța mea este că se va acorda spațiu vocilor păcii, celor care se angajează să pună capăt acestui conflict, ca și atâtor alte conflicte”, a spus el. 

„În lumea de astăzi, în plină schimbare a comunicațiilor și a sistemelor digitale, suntem martorii răspândirii a ceea ce a ajuns să fie cunoscut sub numele de „fake news”, a spus Suveranul Pontif într-o declarație referitoare la cea de-a 52-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care va fi marcată la 13 mai. 

El a precizat că primele știri false datează de la începutul biblic, când Eva a fost tentată să ia un măr din Grădina Edenului pe baza dezinformării din partea șarpelui. 

Papa Francisc a asemănat știrile false cu păcatul originar 

„În relatarea primului păcat, ispititorul se apropie de femeie pretinzând că este prietenul ei, preocupat doar de bunăstarea ei, și începe prin a spune ceva doar parțial adevărat: Dumnezeu a spus cu adevărat că nu trebuie să mănânci din niciunul dintre copacii din grădină?”, a spus papa. „De fapt, Dumnezeu nu i-a spus niciodată lui Adam să nu mănânce din niciun pom, ci doar din singurul pom”. 

„Strategia acestui abil „Părinte al minciunii” este tocmai mimetismul, acea formă vicleană și periculoasă de seducție care își croiește drum în inimă cu argumente false și seducătoare”, a spus Francisc despre șarpe. 

El a făcut apel la un angajament comun pentru redescoperirea „demnității jurnalismului” și pentru ca reporterii să spună adevărul cu un jurnalism „veridic și opus falsurilor, sloganurilor retorice și titlurilor senzaționale”. 

Mesajul nu a făcut nicio referire la modul în care unele personalități publice – mai ales președintele Trump – etichetează adesea rapoartele neplăcute sau critice drept „fake news” pentru a încerca să discrediteze informațiile, potrivit USA Daily.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a interacționat intens cu mass-media de când a devenit șeful celor 1,3 miliarde de catolici din lume în 2013, apărând în largul său și expansiv în interviuri – o diferență mare față de predecesorul său Benedict al XVI-lea.