Infofinanciar > Info > Agent 006. Un doctor spune că România va fi lovită de valul șase al pandemiei de coronavirus în curând
Info

Agent 006. Un doctor spune că România va fi lovită de valul șase al pandemiei de coronavirus în curând

valul 6 - sursa foto - antena3.ro
Sursa foto - antena3.ro

Deși toți ne bucurăm de faptul că restricțiile impuse de pandemie au fost eliminate, doctorii ne avertizează că lupta cu virusul va mai avea o „rundă”. Medicul Octavian Jurma preconizează că va exista și un val șase, care va sosi în toamnă.

Cercetătorul, conform Antena 3, declară că:„Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă și va debuta probabil la finalul lui august.”. Același doctor spune și că pandemia nu a trecut și că încă se dezvoltă, apărând noi tulpini ale virusului extrem de rapid.

În spațiile interioare se recomandă purtarea măștii

Ca indicații, Octavian Jurma recomandă purtarea măștilor în spații din interior, vaccinarea cu doza booster și realizare screening-ului epidemiologic de către persoanele care intră în țară. Totuși, medicul este optimist în ceea ce privește finalul valului cinci, spunând că maximum până la finalul săptămânii viitoare, incidența națională va ajunge sub 0,5 la mie.

Conform doctorului Jurma, de pe data de 8 martie, moment în care restricțiile au fost ridicate, și până în prezent, au apărut zeci de variante noi ale virusului, trei dintre acestea având la momentul actual 3 ramuri prorpii.

Medicul a spus pe pagina lui de Facebook care sunt aceste ramuri proprii, mai precis: „22A – corespunde BA.4 (Pango); 22B – corespunde BA.5 (Pango) şi 22C – corespunde BA.2.12.1 (Pango). BA.2 este acum peste 95% dominată în România (graficul de jos arată evoluţia procentuală a variantelor din valurile 4 şi 5). BA.2 este cel mai mare pericol pe care îl avem în faţă şi a ajuns să aibă peste 40 de versiuni în circulaţie, multe cu sub-versiuni (da, avem nu numai BA.2.40, dar şi BA.2.40.1).  Dintre acestea, cea mai ameninţătoare este BA.2.12.1 (BA.2 + mutaţia Spike L452Q), care are avantaj de peste 50% faţă de BA.2 şi devine rapid dominată în SUA.”.

Sfaturi pentru o prevenire cât mai eficiente a valului șase

Pentru o prevenire cât mai eficientă a unui nou val în toamnă, doctorul recomandă: purtarea măștii la interior, o campanie de vaccinare accelerată și un screening epidemiologic, fiind întârziat preluarea noilor versiuni de virus din alte țări. În afara de aceste lucruri, se pot achiziționa din timp și medicamente antivirale, mai ales Paxlovid, considerat un ajutor extrem de important în statele un rata vaccinării este mare. Acest produs medical este și mai important în România, care încă se confruntă cu problema imunizării prin vaccin.

Este încurajată vaccinarea și cu doza booster, reducându-se astfel și mai mult șansele unei noi infectări și, din nou, medicul pune accent pe importanța purtării măștii în spațiile din interior și în mijloacele de transport în comun.