Infofinanciar > Info > Păcănelele, lovite în plin! Reclamele la jocurile de noroc vor fi drastic restricționate!
Info

Păcănelele, lovite în plin! Reclamele la jocurile de noroc vor fi drastic restricționate!

Jocuri de noroc sursa foto Revista 22
FOTO: revista22.ro.

Camera Superioară a Parlamentului a adoptat astăzi un proiect de lege prin care a fost limitată publicitatea audiovizuală pentru jocurile de noroc și pariurile sportive. Au votat pentru, 80 de demnitari în timp ce doi senatori s-au abținut, informează Agerpres.

În urma votului reclamele vor fi difuzate în intervalul orar 23:00-06:00, iar reclamele de tip banner  nu pot depăși 30 de metri pătrați.

Amendamentul a fost introdus pe ordinea de zi de senatorii partidului Național Liberal și conține o singură excepție. Reclamele pot fi difuzate în intervalul orar 06-23 doar în timpul competițiilor sportive iar reclamele la pariuri vor fi însoțite de mesajul ”Fii responsabil” precum și de interdicția participărilor la jocurile de noroc a persoanelor minore.

Legea jocurilor de noroc în varianta modificată a fost adoptată

Un alt amendament care a fost votat prevede ca „formele de publicitate exterioară sunt permise dacă dimensiunile materialelor publicitare nu depăşesc, în mod individual, o suprafaţă de 30 de metri pătraţi”, și nu promovează premii în bani sau bunuri materiale.

De asemenea și senatorii din partea UDMR au avut un cuvânt de spus în reglementarea jocurilor de noroc, de exemplu Turos Lorand a propus un amendament, care a fost și votat de altfel, prin care s-a propus ” interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru activităţile de jocuri de noroc, reglementare potrivit art. 10 alin. 1 din OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja activităţile de jocuri de noroc şi pariuri sportive„, potrivit stiripesurse.ro. Proiectul va trece și prin Camera Inferioară a Parlamentului care este for decizional în acest caz.

În forma inițială, proiectul de lege prevedea interzicerea completă a reclamelor pentru jocurile de noroc  în spațiul media. Nerespectarea legii ar fi atras amenzi usturătoare de la 10.000 la 50.000 de lei. Un număr de 16 deputați din partea Partidului Social Democrat au decis pe 14 decembrie să nu mai susțină inițiativa legislativă care viza atunci interzicerea totală a reclamelor pentru păcănele.

Decizia demnitariilor social-democrați a fost influențată de Gino Iorgulescu

Libertatea.ro a informat că decizia demnitariilor social-democrați a fost influențată de Gino Iorgulescu, președintele Ligii de Fotbal: ” La câteva zile după ce am semnat proiectul, ne-a sunat președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (Gino Iorgulescu, n.r.). «Eu ce fac cu fotbalul, nu mai pun reclame?» Ne-am dat seama că proiectul e o prostie cât casa. De aceea ne-am retras semnăturile”a precizat pentru libertatea.ro un deputat PSD.

”Au spus că nu mai vor reclame la 300 de metri de școli și acum interzic de tot reclamele la jocurile de noroc. Nu am dorit să mai susținem proiectul, chiar dacă problema rămâne. Trebuie scrisă mai bine”, a declarat pentru aceeași sursă un alt deputat PSD. La finalul anului trecut Alina Gorghiu, Președintele Senatului a iterat importanța legii jocurilor de noroc într-un mod cât se poate de edificator.

”Dimineața am fost vizitată de copii din Giurgiu de clasa a VI-a. La întrebarea dacă ei sau prieteni au pierdut bani la păcănele a fost un da generalizat. Toți cunosc tineri, copii sub 18 ani care joacă jocuri de noroc, deși legea le interzice. Nu doar că stau și pierd bani, fumează și beau, pierd bani și destinul lor se duce într-o direcție pe care nimeni nu și-o dorește”, potrivit libertatea.ro

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.