Infofinanciar > Info > Proiectul de lege care-și propune să salveze românii de boala păcănelelor: fără săli de pariuri lângă școli, biserici și spitale
Info

Proiectul de lege care-și propune să salveze românii de boala păcănelelor: fără săli de pariuri lângă școli, biserici și spitale

Păcănele, jocuri de noroc, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Doi deputați din partea USR au scris un proiect de lege prin care propun interzicerea sălilor de pariuri sau jocuri de noroc în jurul școlilor și bisericilor din România. Ei susțin faptul că tinerii sunt corupți de mirajul păcănelelor și că accesul lor la astfel de jocuri ar trebui limitat.

Propunerea legislativă a fost depusă în Parlament și cere modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Conform expunerii de motive, proiectul este propus în contextul în care dependența românilor față de jocurile de noroc ar fi în creștere.

Distanță de 300 de metri de școli sau biserici

„Un prim pas în protecția minorilor considerăm că poate fi realizat prin excluderea din câmpul acestora de activitate a operatorilor de jocuri de noroc. Copiii și tinerii își desfășoară activitățile de zi cu zi în unitățile de învățământ, însă nu doar în incinta așezământului, ci și în proximitatea acestuia. Învederăm faptul că aceleași considerente care au condus la reglementarea unei condiții negative în emiterea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, anume ca spațiul propus să nu fie situat în incinta unui așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, sunt în egală măsură aplicabile și extinderii spațiale a acestei condiții”, se arată în expunerea de motive, conform Adevărul.

Conform propunerii legislative, spațiul unde ar urma să fie înființat o sală de jocuri de noroc ar trebui să fie la minim 300 de metri distanță de un „așezământ de învățământ, inclusiv în campusurile aferente acestuia, unor locuri de joacă de copii, unor așezăminte de cultură, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și alte asemenea”.

Jumătate de milion de reclame despre jocuri de noroc

Au fost demarate mai multe campanii prin care se dorește interzicerea reclamelor la platforme de pariuri sau jocuri de noroc. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc le cere companiilor de profil să respecte începând cu ianuarie 2023 prevederile legale care interzic promovarea în reclame stradale, pe internet sau la TV anunțuri despre premiile în bani sau bunuri.

În primele zece luni ale anului 2022 au existat peste 470.000 de spoturi TV de reclame la jocurile de noroc și pariuri, informează Libertatea. Asociația Declic a făcut o petiție online prin care cere interzicerea acestor reclame, care a strâns zeci de mii de semnături: „Oriunde te uiți, e imposibil să nu vezi afișele imense cu reclame la jocuri de noroc sau pariuri sportive. În online publicitatea este și mai agresivă, pentru că sunt și mai puține reguli. Iar pentru reclamele la pariuri sportive de la TV există o portiță. Acestea pot fi difuzate la orice oră din zi, în timpul competițiilor sportive. În reclame, celebrități sau foști sportivi repetă neîncetat că e ușor să câștigi. Iar Youtube-ul e plin de vloggeri care se filmează în timp ce joacă și mereu par să prindă lozul cel mare”, susțin inițiatorii petiției.

Totodată, la finalul lunii noiembrie, un proiect de lege pentru interzicerea oricărei forme de publicitate pentru jocurile de noroc și pariuri sportive a fost inițiat de 79 de deputați și senatori de la toate partidele parlamentare.