Infofinanciar > Info > Cu câți bani rămâneți după ce câştigați la jocurile de noroc și pariurile sportive. Statul vă ia 40% din sumă
Info

Cu câți bani rămâneți după ce câştigați la jocurile de noroc și pariurile sportive. Statul vă ia 40% din sumă

Casa Pariurilor - sursa foto - stirileprotv.ro
Sursa foto: stirileprotv.ro

Anul trecut, autorităţile din România s-au răzgândit de două ori în ceea ce privește impozitarea jocurilor de noroc. Decizia luată la finalul lui 2022 prevede impozitarea cu 40% a sumelor care depășesc 1.000 de lei, față de 6.700 cât era plafonul prevăzut inițial. O schimbare majoră care afectează profitabilitatea industriei de gambling, dar îi lasă și pe câștigători cu mai puțini bani în buzunare.

În iulie anul trecut, Guvernul a adoptat o nouă ordonanță (16/2022) prin care a stabilit o grilă de impozitare similară cu cea anterioară, dar cu valori superioare.

Conform noii scheme, cei care câștigă la pariuri sportive sau cazinouri online plătesc impozit doar atunci când efectuează o retragere. Grila adoptată în vară prevedea că

– pentru retrageri/câștiguri de până la 10.000 de lei inclusiv, este perceput un impozit de 3%,

– pentru retrageri/câștiguri între 10.001 și 66.750 de lei inclusiv, impozitul este de 300 de lei + 20% pentru ce depășește suma de 10.000 de lei,

– pentru retrageri/câștiguri de minimum 66.751 de lei, se plătește un impozit de 11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 de lei.

Jucătorii offline sunt impozitați la fiecare câștig, iar impozitul este reținut la sursă, ceea ce înseamnă că jucătorul sau pariorul primind doar venitul net (suma solicitată minus impozit). Până în 2018, impozitul pe retrageri la pariuri online se plătea o dată pe an la ANAF.

Ordonanța s-a mai modificat odată

La sfârșitul anului trecut, Comisia de Buget din cadrul Camerei Deputaților a mai modificat o dată Ordonanța, care prevede acum ca impozitul de 40% să fie aplicat pentru orice venit mai mare de 1.000 de lei,.

Modificarea adoptată vizează articolul 110 din Codul Fiscal „Impozitul datorat în cazul veniturilor obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei, se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. 2 asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obținut se scade suma de 30 lei“, prevede respectivul articol.

Prin urmare, anul acesta se impozitează cu 3% câştigurile de până la 1.000 de lei şi cu 40% câştigurile care depăşesc această sum, conform datelor Observator.

Ce alte taxe se plătesc la stat

Dacă pariorii sau jucătorii joacă la agenții de cartier, atunci pentru fiecare bilet plasat trebuie plătită o taxă de 5%. Dacă pariorii sau jucătorii joacă la case de pariuri online, atunci plasarea unui bilet este complet gratuită.

Majoritatea operatorilor de pariuri online sunt obligați să plătească la stat o taxă de depuneri – așa-numita taxă de viciu – care reprezintă 2% din valoarea depunerii, pe care o plătesc tot pariorii.

Alte taxe care pot apărea la efectuarea pariurilor sportive online sunt comisioane de schmb valutar (dacă sunt folosite conturi în valută), comisionare de procesare specifice anumitor metode de plată (ca de exemplu 3% prin Paysafecard) sau comisioane la depuneri/retrageri procesate de părți terțe, respectiv de unele bănci.