Infofinanciar > Lumea la zi > Nu țin cont de reguli. Rusia transportă petrol pe Marea Neagră
Lumea la zi

Nu țin cont de reguli. Rusia transportă petrol pe Marea Neagră

Nave, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

După ce Rusia a decis la data de 24 februarie să invadeze Ucraina, statele europene au decis să întrerupă orice legătură comercială cu Federația Rusă, blocându-le astfel accesul în spațiul occidental. Printre măsurile adoptate la nivel european, se numără și interdicția navelor rusești de a intra în porturile UE, inclusiv cele ale Mării Negre. Însă, acest lucru nu pare să-i deranjeze foarte tare pe ruși.

Conform unei informații făcută publică de serviciul ucrainean al Radio Europa Liberă, Radio Svoboda, rușii continuă să exporte barili de petrol cu ajutorul tancurilor rusești în Europa prin Marea Neagră, folosind nave care au identitatea unor state din Uniunea Europeană.

Această informație a fost descoperită după ce reprezentanții postului de radio ucrainean au verificat, prin sistemele de monitorizare Marine Traffic și Equasis, căile tancurilor petroliere de pe Marea Neagră, scrie Rador, citat de G4media.

Cum funcționa schema

În primă fază, conform investigației derulată de Radio Svoboda, tancurile petroliere sunt încărcate în porturile rusești, ca mai apoi acestea să ajungă la țărmul Mării Negre, aproape de România. Odată ajunse la mare, tancurile urcă marfa în nave care au însemne ale unor țări din UE. De aici, barilii de petrol sunt transportați în porturi din UE.

O altă metodă pe care o utilizează frecvent rușii, se bazează pe un tanc de stocare de mare capacitate, pe numele său New Legend, care se află de aproximativ 5 luni lângă portul românesc Constanța. Acesta este încărcat frecvent de tancuri rusești cu petrol, ca mai apoi acesta să fie dat mai departe de New Legend vaselor ce urmează să meargă pe mare.

Nu e prima oară când încalcă regula

Acum aproximativ două săptămâni, Federația Rusă era acuzată că transporta arme în secret către Siria prin strâmtoarea Bosfor a Mării Negre, folosindu-se de nave comerciale. Astfel, rușii încălcau reglementările internaționale privind circulația maritimă. În urma apariției acestei informații, statul ucrainean a cerut Turciei să reacționeze dur și de îndată în fata acestei încălcări. Informația încă nu a fost confirmată oficial.

„Ucraina susține că Rusia transportă arme în porturile Mării Negre folosind nave de marfă. Ucraina a cerut Turciei să ia măsuri împotriva a patru nave de marfă rusești care ar fi livrat echipamente militare de la o bază rusă din Siria prin Bosfor către porturile Mării Negre.

Pe 27 august, Ucraina a făcut o cerere oficială Turciei după ce a aflat că un cargo rusesc a adus un sistem antiaer S-300 în portul rus Novorossiysk prin strâmtorii controlate de Turcia.”, a scris publicația The Kyiv Independent.