Infofinanciar > Lumea la zi > Putin, optimist în legătură cu războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin declanșează o epurare în țară
Lumea la zi

Putin, optimist în legătură cu războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin declanșează o epurare în țară

Putin a eșuat în încercarea de a slăbi Alianța
Sursa foto Arhiva companiei

În ciuda criticilor de ani de zile, președintele Vladimir Putin și-a schimbat abia acum ministrul apărării. Acesta a permis arestări pentru corupție la nivel înalt. Criticile periodice privind incompetența și corupția la vârful armatei ruse au afectat efortul de război al președintelui Vladimir  Putin încă de la începutul invaziei sale în Ucraina, la începutul anului 2022.

Atunci când forțele sale au eșuat în jurul capitalei ucrainene, Kiev, nevoia de schimbare a fost pusă în evidență. Când au fost ruinate câteva luni mai târziu în afara orașului Harkov, așteptările privind o remaniere au crescut. Și după ce liderul mercenarilor Evgheni V. Prigojin și-a condus oamenii spre Moscova. Acesta s-a plâns de putreziciunea profundă și de inepția de la vârful forțelor ruse, Putin a părut obligat să răspundă.

A știut Putin ce are de făcut

Dar, la fiecare pas, președintele rus a evitat orice mișcare publică majoră care ar fi putut fi considerată ca validând criticile, menținându-și ministrul apărării și generalul de top în funcție în timpul furtunii de foc, în timp ce a schimbat comandanții de pe câmpul de luptă și a făcut alte mișcări mai jos în lanț.

Acum, cu crizele de pe câmpul de luptă aparent în spatele său și cu Prigojin mort, liderul rus a decis să acționeze, schimbând miniștrii apărării pentru prima dată în mai mult de un deceniu și permițând o serie de arestări pentru corupție în rândul oficialilor de top din minister.

Mișcările au dus la cea mai mare remaniere a Ministerului rus al Apărării de la începutul invaziei și au confirmat preferința Putin de a evita schimbările mari și reactive în toiul unei crize și de a acționa în schimb într-un moment mai puțin vizibil, la alegerea sa.

„Trebuie să înțelegem că Putin este o persoană încăpățânată și nu foarte flexibilă”, a declarat Abbas Gallyamov, un fost redactor de discursuri al lui Putin, care acum trăiește în afara Rusiei. „El crede că a reacționa prea repede și rapid la o situație în schimbare este un semn de slăbiciune”.

De ce a făcut schimbările Putin?

Momentul în care Putin a făcut recentele mișcări este, cel mai probabil, un semn că are mai multă încredere în perspectivele sale pe câmpul de luptă din Ucraina și în puterea sa politică pe măsură ce își începe cel de-al cincilea mandat de președinte, spun experții, conform nytimes.com.

Forțele rusești fac câștiguri în Ucraina, cucerind teritorii în jurul Harkovului și în regiunea Donbas, în timp ce Ucraina se luptă cu întârzieri în acordarea de ajutor din partea Statelor Unite și cu rezervele de muniție și de personal aflate la limită. Înalți oficiali de la Kremlin se simt optimiști.

„Probabil că ei judecă situația din cadrul forței ca fiind suficient de stabilă pentru a-i pedepsi pe unii din conducerea militară pentru eșecurile sale anterioare”, a declarat Michael Kofman. Acesta este expert în armata rusă și senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace.

Cererea de schimbare la vârful armatei ruse a fost reprimată încă din primele zile ale invaziei. Au circulat povești despre soldați ruși care mergeau la război fără hrană și echipament adecvat și care își pierdeau viața în timp ce răspundeau în fața unor lideri militari nepăsători.

Furia a culminat cu o revoltă eșuată condusă anul trecut de Prigojin. El a murit într-un accident de avion ulterior. Despre Prigojin oficialii americani au spus că a fost cel mai probabil un asasinat sancționat de stat.

Prigojin, o problemă pentru liderul de la Kremlin 

Prigojin, un furnizor de mâncare devenit un dictator de război care s-a îmbogățit cu ajutorul contractelor de stat, a fost un mesager improbabil. Dar el a pus corupția la nivel înalt în mintea oamenilor de rând din Rusia și a publicului în general, lansând tirade pline de blasfemii împotriva lui Serghei K. Șoigu, pe atunci ministru al apărării, și a celui mai înalt ofițer în uniformă al Rusiei, generalul Valery V. Gerasimov.

La un moment dat, Prigojin s-a filmat în fața unui morman de luptători ruși morți. El a denunțat înalții oficiali pentru că „se tăvălesc în grăsime” în birourile lor cu lambriuri de lemn.

Revolta sa ulterioară, eșuată, a arătat că problemele care au mocnit în Ministerul Apărării sub conducerea Șoigu timp de peste un deceniu. Acestea au dat în clocot și populația tânjea după o reînnoire.

Liderul rus pare acum să se îndrepte împotriva acelorași oficiali pe care Prigojin îi atacase.

Putin a „aranjat tabla se șah”

Primul semn de schimbare a apărut luna trecută. Atunci a fost arestat Timur Ivanov. Acesta este un protejat al Șoigu și ministru adjunct al apărării. El este responsabil cu proiectele de construcții militare. Autoritățile ruse l-au acuzat  pe Ivanov că a luat o mită importantă. Acesta a negat orice abatere. Anterior, Ivanov a atras atenția Fundației Anticorupție a lui Aleksei A. Navalny pentru stilul de viață ostentativ și luxos al acestuia și al soției sale, inclusiv pentru închirierea de iahturi pe Riviera franceză.

Apoi, luna aceasta, la câteva zile după ce Putin și-a început noul mandat de președinte, Kremlinul a anunțat că l-a înlocuit pe Șoigu. Putin l-a ales pe Andrei R. Belousov. Acestea este unul dintre consilierii săi economici de lungă durată, ca nou ministru al apărării. Shoigu a fost mutat la conducerea Consiliului de Securitate al Rusiei. El va avea în continuare acces la președinte. Totuși, va avea puțin control direct asupra banilor.

Cine este Belousov

Belousov nu are experiență militară. Dar el se mândrește cu o imagine relativ curată și cu o lungă carieră guvernamentală nepătată de mari scandaluri de corupție.

„Dacă vrei să câștigi un război, corupția la o scară mai mare care să aibă un impact asupra rezultatelor pe câmpul de luptă nu este, cel puțin în teorie, ceva ce îți dorești”, a declarat Maria Engqvist. Aceasta este șefa adjunctă a studiilor privind Rusia și Eurasia la Agenția suedeză de cercetare în domeniul apărării.

Cu toate acestea, Engqvist a numit corupția la nivel înalt din Rusia „o caracteristică, nu un defect”.

„Corupția este un instrument pentru a câștiga influență. Dar poate fi folosită și împotriva ta la un moment dat, în funcție de faptul că spui un lucru greșit la momentul nepotrivit sau iei o decizie greșită la momentul nepotrivit. Așa că poți fi înlăturat cu o explicație rezonabilă pe care publicul o poate accepta”, a spus ea.

Engqvist a spus că schimbările au ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la cât timp va rămâne generalul Gerasimov în poziția sa de șef al Statului Major General și comandant de top al câmpului de luptă din Ucraina.

Arestările de la Ministerul Apărării s-au accelerat în această lună, cu încă patru generali de rang înalt și oficiali din domeniul apărării reținuți pentru acuzații de corupție. Dmitri S. Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat joi că arestările ar reprezenta o „campanie”.