Lumea la zi

THE HILL: Biden va continua să se concentreze asupra democrației la marcarea a doi ani de la atacul asupra Capitoliului

financialtimes.com
Joe Biden, președintele SUA. Sursa foto: financialtimes

Președintele Biden urmează să marcheze a doua aniversare a atacului din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA, punând în centrul atenției persoane care au luptat pentru democrație, în mijlocul discordiei dintre republicanii din Camera Reprezentanților, unii dintre ei continuând să minimalizeze revolta.

Biden va vorbi vineri din Sala de Est a Casei Albe. Discursul său se va concentra pe cei care au luptat pentru democrație în urmă cu doi ani, când revoltele au descins la Capitoliu pentru a încerca să oprească certificarea rezultatelor alegerilor din 2020. Se așteaptă ca el să acorde Medalia prezidențială pentru cetățeni, o distincție civilă majoră, lucrătorilor electorali, oficialilor republicani din stat și mai multor ofițeri de poliție care au fost lăudați pentru acțiunile lor în perioada următoare.

Biden luptă pentru „sufletul națiunii”

Biden vorbește frecvent despre 6 ianuarie ca parte a convingerii sale mai largi că există o „bătălie continuă pentru sufletul națiunii”. Unii democrați cred că insurecția este la fel de importantă pentru Biden ca și mitingul supremației albilor din Charlottesville, Virginia, din 2017, care l-a determinat să candideze la Casa Albă.

„Părerea lui este că ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie a avut o importanță monumentală și, dacă permitem ca acest lucru să se estompeze în memoria colectivă, ar putea duce la o altă catastrofă”, a declarat Matt Bennett, cofondator al think tank-ului centrist Third Way.

Evenimentul de vineri ar putea, de asemenea, să prefigureze diferențele cu care se va confrunta în colaborarea cu un Congres divizat și o Cameră condusă de republicani în următorii doi ani.

Biden a marcat prima aniversare a revoltei de la Capitoliu de anul trecut, numindu-l pe fostul președinte Trump și pe susținătorii săi pentru că au încercat să rescrie istoria și să minimalizeze gravitatea a ceea ce s-a întâmplat în acea zi, când zeci de susținători ai lui Trump s-au ciocnit violent cu forțele de ordine și au luat cu asalt Capitoliul.

Lui Biden i se cere să prezinte un raport detaliat despre 6 ianuarie

Anul acesta, lucrurile vor arăta diferit. Biden va vorbi din Sala de Est a Casei Albe, în loc de Capitoliu. Republicanii controlează acum Camera Reprezentanților, majoritatea lor fiind formată din mulți dintre legislatorii care au ridicat obiecții pe 6 ianuarie împotriva certificării rezultatelor alegerilor sau care au pus la îndoială legitimitatea victoriei lui Biden.

De asemenea, republicanii din Camera Reprezentanților au fost implicați în această săptămână într-o luptă controversată pentru alegerea președintelui Camerei, care a blocat activitatea Camerei.

Între timp, unii se așteaptă ca Biden să recunoască grupul de experți din Cameră, în prezent desființat, care și-a petrecut anul trecut organizând audieri publice de profil înalt cu privire la atacul de la Capitoliu și la rolul lui Trump în acesta. Trei dintre membrii săi nu mai sunt în Congres.

„Să prezinte un raport, un raport incredibil de aprofundat, despre evenimentele care au avut loc înainte, despre evenimentele din ziua în sine și despre cele ulterioare este o muncă esențială, critică, esențială în numele Congresului pentru poporul american”, a declarat fostul reprezentant Joe Crowley (D-N.Y.), fost președinte al grupului parlamentar democrat din Camera Reprezentanților, potrivit The Hill.

Președintele american îi va medalia pe cetățeni

Vineri, președintele va organiza, de asemenea, o ceremonie pentru a acorda Medalia prezidențială a cetățenilor unei duzini de lucrători electorali și ofițeri de poliție care au luptat pentru democrație și au ajutat la apărarea Capitoliului în zilele din jurul datei de 6 ianuarie 2021.

Printre beneficiari se numără mai mulți ofițeri ai Poliției Capitoliului, fostul președinte al Camerei Reprezentanților din Arizona, Rusty Bowers, secretarul de stat din Michigan, Jocelyn Benson, și lucrătorii electorali din Georgia, Ruby Freeman și Shaye Moss, potrivit Casei Albe.

Acordarea Medaliei prezidențiale a cetățenilor la aniversare este un indicator că Biden dorește să lase deoparte natura partizană a zilei de 6 ianuarie și să aducă oamenii împreună, a declarat Crowley.

„Cu adevărat, poporul american a fost atacat și lăsând la o parte partizanatul, nu știu – acei bărbați și femei în albastru – care este afilierea lor politică și probabil că nici președintele nu știe. Dar este relevant”, a spus fostul congresman.

„Acțiunile pe care le-au întreprins în acea zi au fost pentru a proteja templul democrației cât de bine au putut în acele circumstanțe, iar ei toți și-au pus viața în pericol. Unii dintre ei și-au pierdut viața ca urmare a acestui lucru”, a adăugat el.

Printre laureați se numără și ofițerul de poliție al Capitoliului, Brian Sicknick, care va primi premiul postum. Acesta a murit în urma unui atac cerebral a doua zi după 6 ianuarie și a fost depus în onoarea sa în rotonda Capitoliului.

Democrații avertizează electoratul american

În timp ce 6 ianuarie are o importanță morală pentru Biden, unii democrați cred, de asemenea, că atenția frecventă a președintelui asupra insurecției are și o greutate politică.

Aceștia au remarcat că Biden a ținut mai multe discursuri în săptămânile premergătoare alegerilor de la mijlocul mandatului din noiembrie, în care a avertizat că democrația însăși se află pe buletinul de vot, avertizând publicul să nu sprijine pe cei care neagă alegerile și pe cei care sunt dispuși să submineze normele democratice de bază pentru a obține puterea.

„Când am văzut acea gloată atacând cu brutalitate Capitoliul Statelor Unite pe 6 ianuarie 2021, am simțit același lucru: suntem într-o bătălie pentru sufletul națiunii”, a declarat Biden la un eveniment de campanie în august.

Mesajul a rezonat într-o oarecare măsură cu alegătorii, întrucât mai mulți candidați marginali ai Partidului Republican la nivel statal și federal au pierdut curse competitive. Democrații au depășit așteptările pentru a adăuga un loc la majoritatea lor în Senat și pentru a evita o lovitură în Cameră.

Aniversarea din 6 ianuarie are loc în timpul unei săptămâni haotice pentru republicanii din Camera Reprezentanților, care sunt divizați cu privire la cine ar trebui să fie următorul lor președinte. La începutul acestei săptămâni, Biden a calificat situația din Capitoliu drept „jenantă” și „nu este o imagine bună” pentru restul lumii.

Se așteaptă ca Biden să continue să discute despre „bătălia pentru sufletul națiunii” în cel de-al treilea an de mandat, un concept care a fost introdus pentru prima dată în campania sa pentru 2020 și care a contribuit la formarea viziunii sale pentru președinția sa atunci când a candidat împotriva lui Trump.

„Fie că este vorba de circumstanțe mai accentuate pe care le-am avut în ultimii ani sau chiar și în anii mai puțin amenințători, trebuie să ni se reamintească fragilitatea democrației și cred că președintele va continua să facă acest lucru”, a declarat Crowley.