Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie Japan Times: Cum interpretăm noile documente strategice de securitate ale Japoniei
Lumea la zi

Opinie Japan Times: Cum interpretăm noile documente strategice de securitate ale Japoniei

Soldați japonezi, Sursă foto: Getty Images
Sursă foto: Getty Images

S-a făcut multă vâlvă de când premierul Fumio Kishida a publicat săptămâna trecută trei noi documente strategice care vor oferi direcția politică pentru securitatea japoneză în următorii cinci, poate chiar zece ani. Guvernul a publicat Strategia de securitate națională, Strategia de apărare națională și Programul de consolidare a apărării, primele actualizări pentru aceste documente din 2013 și, respectiv, 2018, iar conținutul acestora a generat de atunci un val de opinii și relatări.

Există deja un număr mare de știri care discută despre „schimbarea majoră” în practica japoneză în materie de securitate și despre modul în care Japonia își lasă în urmă rădăcinile „pacifiste”. The Wall Street Journal a publicat un editorial intitulat „Gigantul japonez adormit se trezește”, în timp ce The Diplomat a numit acest moment „momentul de cotitură majoră a Japoniei în ceea ce privește politica de apărare”.

Ce vrea Japonia în viitorul apropiat

Cu siguranță, există lucruri în documentele de securitate care merită atenție. Angajamentul de a dubla cheltuielile de apărare ale Japoniei până în anul fiscal 2027 nu numai că elimină un tabu de zeci de ani de depășire a 1% din PIB, ci înseamnă că intenția declarată a guvernului japonez este de a sări de la al nouălea cel mai mare cheltuitor din lume în domeniul apărării la locul 3, după doar Statele Unite și China.

Mai mult, intenția declarată de a pune în teren capacități de contraatac i-a determinat pe mulți să pună sub semnul întrebării dacă Japonia a renunțat la politica sa de apărare „exclusiv defensivă”. Acești observatori susțin că „contraatacul” este doar o mască pentru un „atac preventiv”, ceea ce înseamnă că Japonia ar putea lansa un atac pe teritoriu străin înainte de a fi atacată mai întâi.

În timp ce acest lucru stârnește dezbateri și creează titluri atractive, el contrazice adevărata substanță a noilor documente de securitate. În schimb, este mai bine să evaluăm noile tendințe în contextul potrivit și cu o abordare mai măsurată, a scris colaboratorul Michael Macarthur Bosack celor de la Japan Times.

Documentele de securitate sunt rezultatul unei evoluții de zeci de ani a practicilor de securitate japoneze. Ele semnalează faptul că Japonia intenționează să pună în aplicare unele capacități pe măsura altor „puteri mijlocii”, încercând în același timp să își dezvolte baza industrială de apărare. Este important de menționat că nimic din aceste documente nu semnalează o renunțare la principiile de bază ale securității Japoniei, ci o rafinare a rolurilor, misiunilor și capacităților pentru a permite Japoniei să corespundă cerințelor mediului de securitate și să își îndeplinească rolul atât de lider al Grupului celor Șapte, cât și de protector al ordinii internaționale bazate pe reguli.

Cum se poate ajunge la o astfel de concluzie? Există trei puncte de care trebuie să ținem cont atunci când evaluăm aceste documente de securitate.

Ce sunt aceste documente

În primul rând, este esențial să înțelegem ce sunt și ce nu sunt aceste documente. Cele trei documente nu sunt „legi” care obligă guvernul japonez să realizeze acțiuni specifice. Nu sunt nici strict „cărți albe”, instrumente de comunicare strategică menite pur și simplu să semnaleze interesele și intențiile aliaților și adversarilor. Mai degrabă, sunt documente de politică menite să ofere oficialilor guvernamentali direcții pentru luarea deciziilor de securitate ale Japoniei.

Cel mai vechi dintre aceste documente este Programul de consolidare a apărării. Acest document oferă planul de achiziții pe cinci ani pentru Forțele de autoapărare japoneze, prescriind prioritățile bugetare și tipurile de capacități pe care acestea ar trebui să lucreze pentru a le îmbunătăți sau obține.

Strategia națională de apărare este un document politic care prezintă o evaluare a mediului de amenințare, prescripții pentru operațiunile de apărare și priorități pentru achiziții.

Și, în cele din urmă, Strategia de securitate națională este menită să ofere o direcție politică la nivelul întregului guvern pentru interesele și obiectivele de securitate națională ale Japoniei.

Împreună, Strategia de securitate națională pune bazele, Strategia națională de apărare clarifică aspectele militare specifice ale acestei strategii, iar Programul de consolidare a apărării stabilește planul de achiziție pentru asigurarea capacităților necesare pentru actualizarea acestor strategii.

Urmăresc evoluția

Al doilea aspect care trebuie înțeles este că tot ceea ce se regăsește în aceste documente este evolutiv, nu revoluționar. Deși unele dintre decizii sunt semnificative, acestea au fost elaborate de ani de zile, și în unele cazuri, de decenii.

De exemplu, interpretarea constituțională vizavi de capacitățile de contraatac a fost dată cu mult timp în urmă, în 1956. Mai mult, acestea au fost un subiect al discuțiilor politice dintre Japonia și SUA timp de cel puțin 15 ani, iar în ultimul deceniu a fost un subiect permanent de dezbatere în cadrul PDL.

Așadar, atunci când vedeți în mass-media relatări despre o „schimbare majoră” sau despre „schimbări drastice” în practica de securitate a Japoniei ca urmare a acestor documente, înțelegeți că, deși unele includeri pot părea dramatice, de multe ori ele nu fac decât să încorporeze inițiative care erau deja în lucru de la ultima publicare.

În al treilea rând, există multe lucruri de reținut din aceste documente. La urma urmei, există peste 100 de pagini, iar fiecare include ceva la care legislatorii și birocrații guvernului japonez au agonizat. Ar trebui ca India să fie menționată înaintea Coreei de Sud? Cât de importantă este achiziționarea de noi capacități în comparație cu susținerea sistemelor actuale? Cum ar trebui să fie caracterizată invazia Rusiei în Ucraina?

Din cauza profunzimii acestor documente, niciun reportaj de știri sau articol al unui think tank nu vă va spune tot ce trebuie să știți despre ele.

Ținând cont de aceste aspecte, iată câteva concluzii care ies în evidență.

Obiectivele Japoniei

În primul rând, documentele semnalează faptul că cea mai mare schimbare de politică va avea loc în încercarea de a construi baza industrială de apărare a Japoniei. În timp ce majoritatea observatorilor se vor concentra asupra intenției de a atinge 2% din PIB în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, documentele de securitate indică unele obiective mai importante. Și anume, acestea îndrumă guvernul să urmărească inițiative care să dezvolte industria națională de apărare a Japoniei.

În timp ce Japonia a încercat să încurajeze acest sector industrial, stimulii în acest sens nu existau; aceste documente de securitate indică o dorință de a remedia acest lucru. O parte din acest lucru se face prin creșterea planificată a cheltuielilor pentru apărare; acei bani trebuie să se ducă undeva, iar companiile japoneze care doresc o felie din această plăcintă trebuie să se ocupe de proiecte.

Există, de asemenea, intenția declarată de a relaxa regulile japoneze privind exportul de bunuri de apărare, codificate în cadrul „celor trei principii privind transferul de echipamente și tehnologii de apărare”. Aceste reguli sunt restrictive în comparație cu alte națiuni exportatoare de produse de apărare și se pare că guvernul intenționează să relaxeze prevederile și să permită o mare cooperare în materie de dezvoltare și practici de export.

Au în vedere dotarea nucleară

În al doilea rând, guvernul japonez și-a reafirmat angajamentul față de „Cele trei principii nenucleare”. Din când în când, există o dezbatere cu privire la faptul dacă Japonia va încerca să se doteze cu arme nucleare, ceea ce este deosebit de important acum, având în vedere agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, preocupările legate de o invazie chineză în Taiwan și dezvoltarea continuă a rachetelor și a armelor nucleare de către Coreea de Nord. Aceste documente de politică semnalează faptul că orice discuție în interiorul guvernului cu privire la achiziționarea de arme nucleare este un nonstarter cel puțin pentru următorii câțiva ani.

În al treilea rând, există un apel pentru o cooperare și mai mare între forțele de ordine și FDS. Deși această inițiativă nu este nouă, există anumite elemente în noile documente de securitate care au fost notabile. Printre acestea se numără intenția de a crea un nou cadru de coordonare între agenții și de a consolida procesul de tranziție pentru momentul în care mijloacele de aplicare a legii trec să opereze sub controlul autorităților SDF după atingerea unui anumit prag.

Fortificarea Japoniei

În al patrulea rând, documentele de securitate solicită protejarea Japoniei „din toate direcțiile”. Ceea ce înseamnă nu doar aer, pământ și mare, ci și spațiu și spațiu cibernetic, securitate economică etc. Deși guvernul japonez lucrează de ani de zile la aceste aspecte, constrângerile bugetare au limitat întotdeauna capacitatea sa de a angaja resurse pentru nenumăratele seturi de probleme.

Cu o concentrare explicită asupra acestor aspecte și o anumită disponibilitate suplimentară de resurse planificată, acest lucru reprezintă o oportunitate utilă pentru progresul în interiorul Japoniei, precum și pentru orice parteneri de securitate potențiali din întreaga lume care nu dispun neapărat de personalul sau de resursele necesare pentru a se angaja în regiunea Indo-Pacific. De exemplu, probabilitatea ca o țară precum Estonia să desfășoare trupe pe teritoriul japonez este redusă spre zero, dar cooperarea între unitățile de apărare cibernetică ar putea avea loc mâine dacă guvernele ar decide să o urmărească.

Investiții în Africa

În al cincilea rând, Japonia și-a reînnoit angajamentul de a-și extinde centrul regional din Djibouti. Aceasta a fost o inițiativă de ani de zile, dar guvernul japonez nu a reușit să genereze prioritățile politice sau de resurse necesare pentru a transforma amprenta SDF din Djibouti, de la o simplă bază pentru misiunile de combatere a pirateriei la un adevărat centru pentru operațiunile de evacuare și alte misiuni în Africa și Asia de Sud-Vest.

În al șaselea rând, documentele de securitate solicită achiziționarea de stocuri suficiente de muniții. Vor fi mulți logisticieni care vor respira ușurați când vor vedea această includere, deoarece se știe că Forțele de autoapărare au achiziționat cele mai bune echipamente pentru a participa la o luptă, dar nu și suficiente muniții pentru a le susține.

Probabil că guvernul japonez a învățat lecțiile din războiul dintre Rusia și Ucraina în ceea ce privește rapiditatea cu care se pot epuiza stocurile odată ce începe conflictul, iar documentele de securitate cer guvernului japonez să se asigure că nu li se va întâmpla aceeași situație dificilă.

În cele din urmă, documentul de securitate a pus accentul pe dezvoltarea unor „opțiuni de descurajare flexibile”. În esență, acestea sunt acțiuni prescrise care cuprind un „meniu” pentru cazul în care un adversar perceput comite o anumită transgresiune anticipată.

De exemplu, în cazul în care armata chineză ar introduce nave militare în apele teritoriale ale insulelor Senkaku, guvernul japonez ar putea avea la dispoziție un set de 15 opțiuni planificate în prealabil din care să aleagă. Această planificare prealabilă este importantă pentru a asigura răspunsuri oportune și eficiente la crizele emergente, în special la cele care necesită cooperare între agenții.

Desigur, există multe alte puncte interesante din documentele de securitate, dar cea mai importantă întrebare este ce face acum guvernul japonez.

Planurile guvernului

Oficialii guvernamentali trebuie să stabilească prioritățile pentru care inițiativele vor fi puse în aplicare mai întâi, iar administrația Kishida are un drum lung de parcurs pentru a strânge fondurile necesare pentru a-și atinge obiectivele până în anul fiscal 2027. Deja, el a pus în pericol aceste politici prin anunțarea intenției de a crește taxele, cu scopul de a actualiza creșterea cheltuielilor de apărare.

Având în vedere că ratingul său de aprobare publică este deja în scădere, acesta ar putea fi un pas greșit major. Deși intenția declarată a lui Kishida a fost de a folosi creșterile de taxe doar pentru a reprezenta aproximativ un sfert din creșterea bugetară preconizată, orice discuție despre creșterile de taxe a afectat în mod istoric opinia publică despre prim-miniștrii japonezi. Sondajele de săptămâna trecută au continuat această tendință.

O administrație Kishida și mai slăbită va avea dificultăți în a impune orice politici controversate, în special cele care ar putea împiedica atingerea obiectivelor economice.

Deși aceste documente de securitate „vor supraviețui”, punerea în aplicare depinde în continuare de prim-ministru și de administrația sa.

Oricare ar fi peisajul politic viitor, harta a fost publicată. Pentru guvernul japonez, este acum o chestiune de a parcurge cursul care a fost trasat pentru securitatea țării în anii următori.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.