Infofinanciar > Lumea la zi > „Radiografia” sistemului de apărare Patriot! De ce este capabil și cât costă noua armă a ucrainenilor
Lumea la zi

„Radiografia” sistemului de apărare Patriot! De ce este capabil și cât costă noua armă a ucrainenilor

Sistem Patriot, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat, în întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Washington, că administrația americană va oferi Ucrainei încă 1,85 miliarde de dolari pentru a o ajuta militar. De asemenea, liderul de la Casa Albă a precizat că va trimite trupelor de pe front un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

Potrivit definiției, Patriot, care este acronimul de la Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea țintelor), este un sistem de apărare antirachetă, care poate fi folosit sol-aer. Acesta a fost conceput pentru a intercepta amenințări precum avioanele și rachetele balistice, însă poate doborî și dronele „kamikaze”.

A fost îndrăgit de multe țări de pe mapamond

Această armă, construită de Raytheon Technologies Corp (RTX.N), este considerată una dintre cele mai performante sisteme de apărare aeriană din arsenalul american.

Experții spun că Patriot include un radar puternic, o stație de control, un generator de energie, stații de lansare și alte vehicule de sprijin.

Primul sistem de acest tip a fost folosit de americani în timpul Războiului din Golf din 1991, pentru a proteja Arabia Saudită, Kuweit și Israel, scrie stiripesurse.

Specialiștii de la Center for Strategic and International Studies spun că prețul unui sistem Patriot se ridică la peste 1 miliard de dolari. Acesta se împarte în: 400 de milioane de dolari (pentru sistemul propriu-zis) și 690 de milioane de dolari (pentru rachetele din baterie).

Până acum, fabrica celor de la Raytheon a construit peste 240 de sisteme Patriot. Acestea sunt amplasate în prezent în 18 țări din întreaga lume. De-a lungul timpului, americanii au primit cereri foarte multe pentru elaborarea de noi sisteme Patriot din Orientul Mijlociu, ca urmare a pericolelor emise de Iran în regiune.

Ucraina are nevoie de mai multe Patriot

Experții militari ucraineni susțin că armata are nevoie în prezent de mai multe sisteme Patriot pentru a face față atacurilor succesive cu rachete ale forțelor rusești. Până la intrarea în dotare a sistemului Patriot promis de Biden, americanii au mai trimis Ucrainei până acum două sisteme anti-aeriene de rachete sol-aer NASAMS.

Însă, până să ajungă în custodia Ucrainei și să poată fi folosit pe front, sistemul Patriot va trebui să treacă mai întâi prin Germania, unde trupele ucrainene vor învăța cum să folosească noua armă. Acest proces ar putea dura luni de zile, întrucât fiecare sistem necesită zeci de trupe pentru a fi operat. De aceea, armata lui Zelenski va trebui să mai aștepte luni de zile până când vor avea la dispoziție Patriot.

De asemenea, forțele ucrainene trebuie să aibă grijă unde își vor ascunde sistemul, fără ca acesta să fie interceptat și distrus de ruși.

Însă, mai mulți oficiali și experți au avertizat că noul sistem Patriot, care este unul defensiv, nu va schimba cu adevărat traiectoria conflictului militar dintre Rusia și Ucraina.