Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie Deutsche Welle: Ce reprezintă moartea spectaculoasă a lui Prigojin pentru Rusia?
Lumea la zi

Opinie Deutsche Welle: Ce reprezintă moartea spectaculoasă a lui Prigojin pentru Rusia?

evgheni prigojin
Credit imagine: The Moscow Times

Evgheni Prigojin, cel care l-a provocat ca nimeni altul pe președintele rus Vladimir Putin cu forța sa de mercenari Wagner, se pare că a murit. Ce înseamnă acest lucru pentru Rusia și pentru războiul său din Ucraina?

Mulți se așteptau ca Evgheni Prigojin să moară, dar ceea ce se pare că a fost o surpriză este modul în care a murit.

„Faptul că a fost ucis atât de spectaculos este ceva nou”, a declarat joi jurnalista rusă de investigații Irina Borogan pentru DW, adăugând că este posibil ca circumstanțele exacte să nu fie niciodată clarificate.

Doar câțiva se îndoiesc că șeful celebrului grup Wagner este chiar mort, iar moartea sa este puțin probabil să fi fost accidentală. Există o mare probabilitate ca aceasta să fi fost o „crimă la comandă ordonată de președintele rus Vladimir Putin”, a declarat expertul politic austriac Gerhard Mangott. El a sugerat că această acțiune ar fi putut fi o răzbunare a lui Putin pentru rușinea sa în timpul tentativei de lovitură de stat a lui Prigojin din iunie și un „avertisment pentru criticii aflați în poziții de conducere”.

Moartea lui Prigojin va pune capăt milițiilor rusești independente?

În afară de Prigojin, despre care surse rusești au declarat că se afla la bordul avionului privat care s-a prăbușit miercuri seara, se crede că în incident a murit și Dmitri Utkin, cofondatorul grupului de mercenari, al cărui pseudonim „Wagner” a dat numele miliției. Există din ce în ce mai multe dovezi că avionul a explodat în timp ce se deplasa de la Moscova la Sankt Petersburg.

Pentru o vreme, se părea că conflictul dintre Prigojin și Putin a fost rezolvat. Primul, care se mutase în Belarus, fusese văzut circulând liber și chiar postase videoclipuri în care părea să recruteze trupe pentru noi desfășurări, inclusiv în Africa.

Când, la sfârșitul lunii iunie, Prigojin a condus o revoltă armată împotriva conducerii militare a Rusiei, ocupând centrul de comandă din Rostov pe Don fără a întâmpina rezistență, mărșăluind o parte din armata sa privată spre Moscova și doborând avionul și elicopterele care au încercat să-l oprească, Putin l-a numit trădător. Dar nu a existat nicio confruntare, ci o înțelegere: Lui Prigojin i s-a promis imunitate în schimbul exilului în Belarus.

Provocarea militară la adresa lui Putin a uimit Rusia

Incidentul a uimit Rusia. Chiar în mijlocul războiului de agresiune împotriva Ucrainei, Prigojin a îndrăznit să îl provoace pe șeful Kremlinului ca nimeni altul, cu mijloace militare. Timp de câteva ore, Putin a dat impresia că este slab și neputincios. În lunile precedente, Prigojin se ciocnise cu aliatul apropiat al președintelui, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, și cu șeful Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gerasimov, acuzându-i pe amândoi de incompetență militară. De asemenea, el l-a atacat indirect pe Putin, punând la îndoială în public raționamentul său pentru război.

A existat o perioadă în care a fost considerat foarte loial, iar mercenarii săi au avut un rol esențial în ajutarea armatei ruse să cucerească teritorii în Ucraina, cel mai recent în orașul Bakhmut la sfârșitul lunii mai. Prigojin, a cărui relație cu Putin datează din anii 1990, a fost primul căruia i s-a permis să ridice o forță privată pentru misiuni provocatoare și murdare în numele Moscovei în Ucraina, Orientul Mijlociu și Africa.

Deși susținătorii lui Prigojin ar putea fi acum frustrați, Putin probabil că nu trebuie să-și facă griji cu privire la o a doua revoltă, a declarat Marina Miron de la University College London, spunând pentru DW că se pare că a găsit o modalitate „de a controla grupul”.

Se așteaptă un impact redus asupra războiului din Ucraina

Puțini experți au crezut că incidentul va avea un impact asupra războiului din Ucraina, având în vedere că Grupul Wagner, acum fără lider, a fost deja puternic slăbit în timpul luptelor grele din primăvară. Armata rusă a luptat fără ajutorul Grupului Wagner în ultimele trei luni și se află într-o poziție mai bună în ochii lui Putin.

„Întrebarea este ce se va întâmpla cu misiunile Grupului Wagner în Africa, deoarece grupul a făcut multe treburi murdare pentru guvernul rus și a întărit semnificativ influența Rusiei în statele africane”, a declarat Mangott.

El a adăugat că ceea ce este de asemenea neclar este cât timp Putin își va fi consolidat cu succes puterea. El a spus că acest lucru va depinde de evoluția ulterioară a războiului din Ucraina.

Rămâne de văzut dacă șeful Kremlinului va continua să își susțină ministrul apărării. Prigojin nu a fost singurul care a cerut înlocuirea lui Shoigu; au făcut același lucru diverși naționaliști și așa-numiți bloggeri de război, al căror sprijin pentru război este esențial pentru Putin, care s-a întâlnit cu unii dintre ei în persoană, raportează Deutsche Welle, care găzduiește acest articol de opinie.