Infofinanciar > Lumea la zi > Posibil conflict NATO-Rusia! Ministrul bulgar al Apărării ia în calcul un atac al Kremlinului
Lumea la zi

Posibil conflict NATO-Rusia! Ministrul bulgar al Apărării ia în calcul un atac al Kremlinului

Rusia si NATO Sursa foto Realitatea
Sursa foto: Realitatea

Ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, face apel la Rusia să nu provoace o escaladare militară în Marea Neagră. Așadar, acesta arată că: ”Nu putem exclude o ciocnire între NATO și Rusia în Marea Neagră, dar căutăm să evităm o escaladare”

Todor Tagarev susține și că ruta prin apele teritoriale ale Bulgariei și României e mult mai sigură decât prin Turcia.

Rusia rugată să nu provoace un conflict

Todor Tagarev, Ministrul bulgar al Apărării, consideră că ruta prin apele teritoriale ale Bulgariei și României e mai sigură decât prin Turcia și facel apel la Rusia să nu provoace o escaladare în Marea Neagră.

Astăzi, acesta a declarat că o ciocnire cu NATO și Rusia în Marea Neagră este o posibilitate, dar că se caută soluții: „Nu putem exclude o ciocnire între NATO și Rusia în Marea Neagră, dar căutăm să evităm o escaladare. Totuși, acest lucru depinde de acțiunile Rusiei. Rusia provoacă în mod constant NATO, inclusiv prin extinderea zonei în care își exercită controlul”.

În contextul situației tirului de avertisment tras de Rusia și precheziția unei nave în apropierea zonei economice bulgare din Marea Neagră, ministrul a spus că este în continuare mai sigur să treci prin apele teritoriale ale Bulgariei și României decât prin Turcia. Todor Tagarev a mai subliniat și că încheierea războiului depinde numai de Ucraina, iar principala condiție este redobândirea controlului asupra tuturor regiunilor. Ministrul nu consdieră că afirmațiile lui Trump sunt posibile, care susține că poate opri războiul în 24 de ore.

Posibil conflict Rusia-NATO

Rusia prezintă un pericol real pentru NATO, posibilatea de a declanșa un război fiind una foarte reală. Kremlinul, prin interceptarea unor nave comerciale în apele internaționale ale Mării Negre și prin tentativa sa de a impune o blocadă economică Ucrainei stârnește această posibilitate, avertizează amiralul în rezervă James Stavridis, fost comandant suprem al Forțelor Aliate în Europa.

Potrivit amiralului, NATO ar putea lua măsuri la un moment dat împotriva provocărilor create în Marea Neagră. În acest context, Alianța „nu va furniza Ucrainei toate armele și banii de care are nevoie doar pentru a vedea cum Rusia îi sugrumă economia cu o blocadă ilegală”.

Marți când Ministerul rus al Apărării a difuzat clipul video cu focurile de avertisment trase împotriva cargolui turcesc Sukru Okan, care navighează sub pavilionul Insulelor Palau, Starvidis a crticat tactica aleasă de ruși și a comparat-o cu un act de „piraterie”. În opinia sa, NATO ar putea răspunde prin „sprijinirea unui coridor umanitar pentru transportul maritim” dacă „Rusia începe să confiște nave sau caută să le sperie” subminând astfel comerțul în apele internaționale.

De asemenea, acesta precizează că o măsură ar fi ca NATO să asigure protecție cu escorte formate din „avioane de luptă” și „eventual, nave de război” pentru vasele comerciale implicate în exporturile Ucrainei, conform sursei g4media.ro.