Infofinanciar > Lumea la zi > ONU va investiga ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene! Decizia a fost validată cu 87 de voturi pentru
Lumea la zi

ONU va investiga ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene! Decizia a fost validată cu 87 de voturi pentru

peacetracts.org
FOTO:peacetracts.org

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor solicită, printr-o rezoluție adoptată vineri, Curții Internaționale de Justiție (CIJ) să analizeze ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene. Solicitarea vine în contextul în care cârma puterii executive a Israelului a fost preluată de cel mai de dreapta guvern pe care l-a avut vreodată regimul de la Tel-Aviv.

Rezoluția a fost validată cu 87 de voturi pentru, 56 de abțineri și 26 de voturi împotrivă. Chestiunea ocupației israeliene este văzută diferit de statele occidentale însă statele arabe au votat în unanimitate pentru, chiar și cele care și-au nominalizat relațiile cu Israelul. Pentru investigarea ocupației s-au pronunțat atât China cât și Rusia.

Palestina condamnă politicile guvernului israelian

Documentul îndeamnă instanța Organizației Națiunilor Unite să determine „consecinţele juridice ale încălcării continue de către Israel a dreptului poporului palestinian la autodeterminare” dar și măsurile privind „modificarea compoziției demografice, caracterul și statutul Orașului Sfânt al Ierusalimului”.

Ryad Mansour, reprezentantul palestinian la ONU a afirmat că votul reprezintă pentru guvernul condus de Benjamin Netanyahu un semnal legat de politica executivului israelian de a consolida practicile ”coloniale și rasiste”, de asemenea oficialul Palestinian a salutat statele care nu lăsat intimidate de amenințări și presiuni.

În tabără adversă, ambasadorul israelian Gilad Erdan a catalogat rezoluția drept o „pată morală asupra ONU. Nicio organizaţie internaţională nu poate decide dacă poporul evreu este ocupant în propria țară natală. Orice decizie a unei organizaţii judiciare care îşi primeşte mandatul de la Naţiunile Unite politizate şi în faliment moral este complet ilegitimă”.

Statele Unite au votat împotriva rezoluției

Pe lângă investigarea ocupației israeliene, rezoluția mai îndeamnă Israelul să pună capăt coloniilor, însă Adunarea Generală nu dispune de puteri cu caracter obligatoriu, spre deosebire de Consiliul de Securitate unde Statele Unite, aliatul Israelului dispune de dreptul de veto. Statel Unite, Regatul Unit ambele țări sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU s-au opus rezoluției, la fel a procedat și Germania, scrie g4media.ro.

Cel de-al treilea membru al consiliului de Securitate permanent, Franța s-a abținut. „ Nu credem că o sesizare la Curtea Internaţională de Justiţie ajută la readucerea la dialog a părţilor implicate”, a declarat diplomatul britanic Thomas Phipps.

De asemenea, și fostul premier israelian Yair Lapid a făcut apel la liderii lumii, la finalul lunii noiembrie pentru a bloca inițiativa palestiniană de a solicita Curții Internaționale de Justiție a ONU un aviz consultativ în legătură cu ocupația israeliană.

„ Această rezoluţie este rezultatul unui efort concertat de a izola Israelul, de a discredita preocupările noastre legitime de securitate şi de a delegitimiza însăşi existenţa noastră” a declarat Lapid.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.