Lumea la zi

AP: Benjamin Netanyahu a primit acordul președintelui Israelului de a forma un nou guvern ultra-naționalist

Benjamin Netanyahu, Sursă foto: Times of Israel
Sursă foto Times of Israel

Președintele israelian i-a cerut vineri fostului premier Benjamin Netanyahu să formeze un nou guvern, oferindu-i liderului de lungă durată, judecat în prezent pentru acuzații de corupție, șansa de a pune capăt unor ani de instabilitate politică în Israel cu partenerii săi de extremă dreapta.

Decizia președintelui Isaac Herzog a fost anunțată de biroul său după ce acesta s-a consultat cu liderii tuturor partidelor alese în parlamentul israelian la alegerile naționale de săptămâna trecută. El îi va prezenta oficial lui Netanyahu sarcina duminică și îi va acorda o lună pentru a pune la punct o coaliție de guvernare cu o majoritate în Knesset, care are 120 de locuri.

Netanyahu a guvernat Israelul timp de 12 ani succesivi înainte de a fi înlăturat de o coaliție largă, dar fragilă, în 2021. Revenirea sa în alegerile de săptămâna trecută, al cincilea vot al națiunii în patru ani, părea să asigure că Israelul va avea un guvern coeziv cu o majoritate confortabilă pentru prima dată din 2019, relatează AP News.

Coaliția de guvernare include partide extremiste

Cu toate acestea, se pare că noul guverm va fi cel mai extremist, din punct de vedere politic și religios, din istoria recentă a Israelului, după ce Netanyahu a încheiat o alianță cu un partid ultranaționalist care a ținut prima pagină a ziarelor pentru sentimentul său anti-arab și pentru amenințările de a revizui sistemul judiciar.

Unul dintre partenerii de coaliție ai lui Netanyahu, deputatul de extremă dreapta Itamar Ben Gvir, s-a angajat să deporteze parlamentarii rivali, să acorde soldaților mai multă libertate de a trage în palestinieni și să pună capăt autonomiei palestiniene în unele părți din Cisiordania ocupată.

Joi, Ben Gvir i-a adus un omagiu strălucitor regretatului rabin Meir Kahane, al cărui partid Kach a fost interzis în Israel și scos în afara legii ca organizație teroristă în Statele Unite. Posibila numire a lui Ben Gvir într-un minister-cheie, cum ar fi cel al securității publice, ar putea inflama tensiunile cu minoritatea arabă din Israel și ar putea escalada ostilitățile în Ierusalimul volatil.

Parlamentarul arab Aida Touma-Sliman a declarat pentru The Associated Press că i-a exprimat aceste temeri lui Herzog vineri, spunând că potențiala includere în guvern a „persoanelor care au fost condamnate anterior pentru susținerea terorismului … ne ține treji noaptea”.

Netanyahu a obținut o majoritate clară în parlament

Herzog a declarat că 64 de membri ai Knessetului l-au recomandat pe Netanyahu pentru funcția de prim-ministru, oferindu-i o majoritate clară în parlament. Printre cei care l-au recomandat pe Netanyahu s-au numărat partidul Puterea Evreiască al lui Ben Gvir, partidul ultranaționalist Sionist Religios, fracțiunea Noam, care este în mod deschis homofobă, și alte partide ultraortodoxe.

La fel ca și alegerile repetate anterioare, votul din 1 noiembrie din Israel s-a axat în mare parte pe aptitudinea lui Netanyahu de a guverna. El a fost pus sub acuzare în urmă cu trei ani pentru mită, fraudă și abuz de încredere în trei cazuri de lungă durată.

Susținătorii săi îl consideră un campion al dreptei naționaliste israeliene și un maestru al statului care este victima unei vânători de vrăjitoare din partea adversarilor politici din sistemul judiciar, forțele de ordine și mass-media din Israel. Criticii îl văd ca pe un escroc care amenință instituțiile democratice ale Israelului, plasând problemele sale juridice mai presus de interesul național.

Netanyahu a promis că nu-și va folosi autoritatea pentru a perturba procesul judiciar. Însă unii dintre aliații săi politici doresc să promulge modificări ale legislației israeliene care ar putea opri procesul său de corupție și ar putea face ca acuzațiile să dispară.