Infofinanciar > Lumea la zi > Omul, o boală pentru planetă! Războiul ruso-ucrainean omoară delfinii din Marea Neagră
Lumea la zi

Omul, o boală pentru planetă! Războiul ruso-ucrainean omoară delfinii din Marea Neagră

delfin - sursa foto - antena3.ro
Foto: antena3.ro

Războiul din Ucraina a dus la o creștere dramatică a mortalității delfinilor și marsuinilor din cauza operațiunilor militare din Marea Neagră, a constatat un studiu „sfâșietor”. Studiul, publicat în jurnalul Biology Letters [https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsbl.2022.0562], a demonstrat că zeci de mii de cetacee au murit în regiune – o mare periferică a Mediteranei cuprinsă între Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina.

În consecință, a avertizat autorul principal al studiului, aceste animale ar putea să dispară complet din regiune.

Animalele nu contează

Războaiele au făcut dintotdeauna milioane de victime neștiute printre necuvântătoare. Însă amploarea suferinței lor este adesea dificil de cuantificat și este umbrită de obicei de tragedia umană. Cel mai nou studiu în această privință oferă o demonstrație tranșantă a faptului că oamenii nu sunt singurele victime ale conflictului în curs.

„Voiam să scoatem la lumină faptul că animalele sălbatice nu sunt imune la efectele devastatoare ale războiului, îndurând adesea suferințe mari și moartea”, a declarat pentru Newsweek Ewa Węgrzyn, care se numără printre autorii studiului realizat de Universitatea din Rzeszów, Polonia. „Amploarea suferinței animalelor pe timp de război e enormă, dar de obicei realitatea nu este cunoscută, din mai multe motive.”

„În primul rând, suferințele celorlalte creaturi sunt adesea umbrite de suferința omului”, a declarat ea. „În al doilea rând, a face cercetare științifică pe timp de război e extrem de dificil. Și în al treilea rând, monitorizarea mortalității unor specii e dificilă chiar și pe timp de pace, astfel încât e și mai puțin știut ce li se întâmplă în vreme de război.”

Premieră absolută

Mortalitatea cetaceelor – o familie de mamifere marine care cuprinde balenele, delfinii și marsuinii – din cauza războiului nu a mai fost studiată niciodată, conform lui Węgrzyn.

„Singurele date disponibile provin de la cercetări privind exercițiile militare, care au loc pe perioade relativ scurte de timp și care s-au dovedit a constitui un pericol letal pentru numeroase specii de cetacee”, a afirmat Węgrzyn.

„Unul dintre co-autorii articolului nostru, Ivan Rusev, locuiește și face cercetare pe coasta Mării Negre, făcând parte din personalul științific al Parcului Național Natural Limanurile Tuzlei. După izbucnirea războiului el a observat o creștere a numărului de delfini morți aduși de apă pe țărm. El a primit știri similare și din alte țări din jurul Mării Negre.”

Węgrzyn a declarat că aceste știri sunt „deosebit de îngrijorătoare”, întrucât toate cele trei specii de cetacee din Marea Neagră – marsuinul portuar, delfinul comun cu cioc scurt și delfinul comun cu bot gros – figurează pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.