Infofinanciar > Lumea la zi > Omul care poate salva luptătorii de la Azovstal din mâinile rușilor. Negociator rus: „Vom studia problema”
Lumea la zi

Omul care poate salva luptătorii de la Azovstal din mâinile rușilor. Negociator rus: „Vom studia problema”

cladire-distrusa-ucraina
Sursă foto: europafm.ro

Leonid Sluțki, membru al delegației ruse la negocierile cu Ucraina și deputat rus, a declarat că Rusia studiază posibilitatea unui schimb de prizonieri din care să facă parte și luptători de la Batalionul Azov. Viktor Medvedchuk este persoana pe care o dorește la schimb Vladimir Putin.

Viktor Medvedciuk, 67 de ani, este un politician şi un bogat om de afaceri ucrainean, prieten al preşedintelui rus, care a fost arestat la jumătatea lui aprilie în Ucraina, în timp ce era căutat de la începutul ofensivei Kremlinului la sfârşitul lui februarie.

El se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de „înaltă trădare” şi „tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Vineri, armata rusă a anunţat că ultimii apărători ucraineni ai oraşului strategic Mariupol, ascunşi săptămâni întregi în uriaşul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat.

Printre aceştia se numără și membri ai regimentului Azov, o unitate ultranaţionalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”, şi pe care Kievul speră să o elibereze în schimbul unor prizonieri ruşi.

Rușii vor să îi clasifice drept teroriști pe cei de la Batalionul Azov

Potrivit lui Sluțki, care a ținut o conferință de presă în orașul separatist Donețk, conform Agerpres, există posibilitatea unui astfel de schimb, dar decizia va fi luată la Moscova de către „cei care au prerogative pentru asta.”

În aceeași conferință de presă a vorbit și Denis Pușilin, autodeclaratul lider al separatiștilor din Donețk, care a declarat fără echivoc că toți soldații ucraineni care au apărat uzina Azovstal trebuie judecați.

„Consider că tribunalul este inevitabil: justiţia trebuie să triumfe” a declarat acesta citat de Ria Novosti.

La 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei urmează să examineze o cerere pentru a clasifica regimentul drept „organizaţie teroristă”, ceea ce ar putea complica schimbul acestor prizonieri.

Până atunci, propaganda Kremlinului continuă campania de demonizare, la propriu, a luptătorilor care au apărat combinatul Azov. Pe lângă epitetele de naziști și naționaliști, aceștia sunt prezentați mai nou și sataniști. Rușii au prezentat un templu și simboluri asociate curentului, aflate în zona unei unități a regimentului Azov