Lumea la zi

Olaf Scholz spune „pas”! Cancelarul Germaniei refuză să finanțeze suplimentar companiile din cadrul Uniunii Europene

Olaf Scholz, Sursă foto: Dreamstime
Sursă foto: Dreamstime

Cu toate că social-democrații lui Olaf Scholz deschid ușa către o finanțare comună mai mare a UE, cancelarul german continuă să se ferească de această idee. Un nou document redactat de grupul parlamentar al Partidului Social-Democrat, adoptat joi în cadrul unei reuniuni a conducerii formațiunii politice, îndeamnă Uniunea Europeană să își relaxeze normele privind ajutoarele de stat ca răspuns la inițiativa recentă a SUA de a acorda subvenții propriilor companii.

În mod notabil, memoriul ridică, de asemenea, cu prudență, o idee controversată: O nouă datorie comună a UE pentru a stimula industria locală. „Instrumentele suplimentare de finanțare comună trebuie, de asemenea, să fie examinate în mod constructiv”, se arată în document.

Banii acordați, suficienți

Cu toate acestea, atunci când Olaf Scholz a fost întrebat dacă susține vreo nouă propunere privind datoriile, un purtător de cuvânt al guvernului a negat rapid, subliniind remarcile făcute de cancelar în toamna anului trecut, lăudând fondurile deja existente ale UE, concepute pentru a ajuta companiile să se redreseze în urma crizei coronavirusului și să renunțe la energia rusească.

El a numit aceste două fonduri „exact semnalul de care ai nevoie în această situație”, sugerând că nu sunt necesare alte instrumente de finanțare. „Dincolo de asta, nu există nicio poziție nouă”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, scrie Politico.

Vor să convingă Germania

În timp ce Scholz își menține poziția, el se află încă sub o presiune tot mai mare pe acest subiect. Alte țări, precum Italia, Franța și Spania, îndeamnă de mult timp Berlinul să permită mai multe datorii comune ale UE, ca modalitate de a echilibra inegalitățile economice și financiare din cadrul blocului.

Germania s-a confruntat cu o atenție deosebită, deoarece, în calitate de cea mai mare putere economică a blocului, a fost capabilă să distribuie măsuri de sprijin financiar importante pentru industriile și cetățenii săi, cum ar fi un pachet de ajutor de 200 de miliarde de euro în contextul actualei crize energetice. De asemenea, Germania a solicitat aproape jumătate din cele aproximativ 540 de miliarde de euro în ajutoare de stat aprobate de Uniunea Europeană anul trecut.

Multe țări din UE, inclusiv Spania, susțin că, în lipsa unor noi mecanisme comune de finanțare, piața unică a UE va deveni din ce în ce mai distorsionată, deoarece țările bogate, precum Germania, își pot permite să acorde subvenții pentru industriile lor, de exemplu, atunci când vine vorba de stimularea viitoarei industrii ecologice, în timp ce altele nu pot face acest lucru. Astfel de critici afirmă că fondurile UE existente nu sunt suficiente pentru a aborda acest dezechilibru.

Cu toate acestea, marja de manevră a lui Scholz este limitată de actuala coaliție guvernamentală germană, în cadrul căreia Partidul Liber-Democrat, condus de Christian Lindner, care este restrictiv din punct de vedere fiscal, deține Ministerul de Finanțe.

Ministerul lui Lindner a refuzat să ofere un răspuns propunerii din cadrul documentului Partidului Social-Democrat, spunând: „Noi, în calitate de minister federal de finanțe, nu comentăm, din principiu, documentele existente în spațiul politic”.