Lumea la zi

Obiectivul congresului Partidului Comunist Chinez este reunificarea cu Taiwanul! Xi Jinping vrea „marea întinerire a națiunii chineze”

Xi Jinping Sursa foto Universul.net
Sursa foto: Universul.net

Președintele chinez Xi Jinping plănuiește să propună la viitorul congres al Partidului Comunist aflat la putere, care va avea loc o dată la cinci ani, reunificarea Taiwanului democratic autoguvernat cu China continentală ca fiind un obiectiv pe termen lung, potrivit unor surse guvernamentale și de partid.

A fost luat în considerare ca Xi Jinping să declare la congresul de luna viitoare că reunificarea ar fi indispensabilă pentru realizarea obiectivului Beijingului de a atinge „marea întinerire a națiunii chineze”, pe care liderul își propune să o realizeze până la mijlocul secolului al XXI-lea, potrivit surselor.

Se așteaptă ca Xi să obțină un al treilea mandat fără precedent de cinci ani ca secretar general al partidului la congresul convocat pe 16 octombrie și a fost examinat un plan pentru ca o referire la reunificarea Taiwanului să fie inclusă într-un raport de activitate care va fi publicat de liderul chinez, au precizat sursele.

Raportul congresului

Raportul de activitate va prezenta politicile de bază, precum și obiectivele de dezvoltare ale Partidului Comunist și ale națiunii. Prin sublinierea obiectivului reunificării, Xi urmărește să dobândească o justificare pentru a-și prelungi șederea la putere și să-și păstreze „forța de coeziune”, a declarat una dintre sursele din partid, potrivit JapanTimes.

Într-un raport prezentat la congresul precedent al partidului din 2017, Xi a calificat reunificarea Taiwanului drept una dintre sarcinile istorice ale partidului, dar nu a prezentat calendare detaliate.

Taiwanul și China continentală au fost guvernate separat de când s-au despărțit pe fondul unui război civil în 1949. Beijingul a privit insula ca pe o provincie renegată care așteaptă reunificarea, prin forță dacă este necesar.

De-a lungul anilor, Taiwanul s-a îndepărtat de un regim autoritarist și a reușit să se democratizeze. Relațiile dintre cele două maluri ale strâmtorii s-au deteriorat de când Tsai Ing-wen, din partea Partidului Democrat Progresist, care înclină spre independență, a devenit președinte al insulei în 2016.

Xi Jinping își dorește o reunificare cu statul taiwanez 

De asemenea, se așteaptă ca raportul de activitate să se refere la realizările obținute sub conducerea de 10 ani a lui Xi, de când a devenit șef de partid în 2012, ca fiind „mari transformări”, au declarat sursele.

Xi a început să redacteze raportul de activitate la începutul acestui an și a terminat de ascultat opiniile oficialilor din entitățile regionale de partid, organismele guvernamentale și armata până în vară, au precizat acestea.

În iulie, Xi a declarat la o reuniune a înalților oficiali de partid că viitorul congres va elabora un plan privind sarcinile și politicile importante pentru următorii cinci ani și după aceea, în vederea dezvoltării atât a partidului, cât și a națiunii chineze.

Proiectul de raport de activitate va trece prin ajustări finale la cea de-a șaptea sesiune plenară a celui de-al 19-lea Comitet Central al Partidului Comunist, care va fi convocată pe 9 octombrie la Beijing.

În 2018, China a eliminat din Constituția sa limita de două mandate pentru președinte și vicepreședinte, deschizând calea pentru ca Xi să se mențină la putere pe viață.