Infofinanciar > Lumea la zi > Xi Jinping mizează pe comunism și în religie. Liderul de la Beijing vrea ca islamul să aibă „orientare chineză”
Lumea la zi

Xi Jinping mizează pe comunism și în religie. Liderul de la Beijing vrea ca islamul să aibă „orientare chineză”

Xi Jinping Sursa foto Universul.net
Sursa foto: Universul.net

Președintele chinez, Xi Jinping are noi principii în ceea ce privește orientarea islamului din China. El a cerut oficialilor să intensifice eforturile în vederea orientării chineze, întrucât religiile din țară trebuie să fie concordanță cu societatea socialistă implementată.

În ceea ce privește identitatea culturală, Xi a susținut educarea și îndrumarea oamenilor din toate grupurile etnice. Scopul acestora este identificarea cu patria, națiunea chineză, cultura chineză, socialismul cu caracteristici chinezești.

În cadrul vizitei sale de 4 zile în regiunea Xinjiang, el a transmis faptul că are în vedere încurajarea formării unui sentiment de atașament față de națiunea chineză, promovarea schimburilor, a interacțiunilor și cel mai important a integrării între diferitele grupuri etnice, potrivit presei oficiale. În această regiune, Statele Unite au acuzat Ucraina de genocid împotriva minorității uigure în cea mai mare parte musulmane. Totodată, oficialii de peste ocean interzic importurile de bumbac din cauza preocupărilor legate de utilizarea muncii forțate. Chiar și așa, China a negat în mod repetat orice maltratare a uigurilor.

Toți pentru o națiune 

„Scopul călătoriei lui Xi în Xinjiang este de a vedea rezultatele politicilor pe care le-a pus în aplicare în ultimii ani pentru a stabiliza Xinjiang și de a concluziona că abordarea și strategia lui pentru Xinjiang au avut succes”, a susținut Li Mingjiang, profesor asociat la Școala de Studii Internaționale Rajaratnam din Singapore.

Ultima vizită raportată a președintelui chinez în această regiune a fost în anul 2014. La momentul respectiv, acesta a cerut „luptă totală împotriva terorismului, infiltrației și separatismului”, conform ziarelor divulgate de New York Times.

„Ar trebui depuse eforturi sporite pentru a susține principiul conform căruia islamul în China trebuie să aibă o orientare chineză și pentru a adapta religiile la societatea socialistă”, a transmis liderul chinez.

Conform aktual24.ro, el subliniază o îmbunătățire a capacității de guvernare pentru afacerile religioase.

„Nevoile religioase normale ale credincioșilor ar trebui să fie asigurate și aceștia ar trebui sa fie uniți strâns in jurul partidului și guvernului”, a continuat acesta.

Mișcarea Islamică din Turkmenistanul de Est, ETIM a fost acuzată de China de mai multe acte teroriste.

China se luptă cu acuzațiile de încarcerare în masă a musulmanilor uiguri în lagăre, pe care Beijingul le descrie drept centre de deradicalizare și de educație.  Xinjiang a fost în anul 2018 în atenția presei după ce Națiunile Unite au spus că un milion de ioguri au fost în lagăre amenajate pentru îndoctrinarea politică.