Infofinanciar > Lumea la zi > O veste bună una rea! BCE crește din nou dobânzile de referință dar reduce inflația
Lumea la zi

O veste bună una rea! BCE crește din nou dobânzile de referință dar reduce inflația

bce reuters.com
FOTO: reuters.com

Banca Central Europeană (BCE) a anunțat o nouă modificare a comenzilor pentru dobânda de referință cu 0,5% ca măsura a reducerii inflației și pentru a stabiliza economia zonei euro.

„Consiliul Guvernatorilor va menţine direcţia majorării semnificative a ratei dobânzilor într-un ritm constant şi le va ţine la niveluri suficient de restrictive pentru a asigura revenirea inflaţiei pe termen mediu la ţinta de 2%”.

În aceste condiții Consiliul Guvernatorilor a hotărât majorarea principalelor dobânzi cu 0,5% și sunt toate șansele pentru ca dobânda să crească și în perioada următoare, a precizat astăzi BCE într-un comunicat postat pe site.

BCE crește din nou dobânda de referință fiind cel mai ridicat nivel din 2008

În acest context, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 3,00%, 3,25% şi 2,50%, cu efect din 8 februarie 2023″, se mai precizează în comunicat.

Această decizie de a ridica dobânda de referință până la 3% și a ridica costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din 2008 fost luată pentru a ajusta inflația din zona Euro până la un procent de 2%, în condițiile în care inflația a fost în luna ianurie de 8,5%. Banca Centrală va majora probabil dobânda în luna martie și ulterior.

Creșterea anunțată astăzi este a cincea consecutivă și a fost prevăzută de analiștii economici și corelată cu cea Băncii Angliei. De asemenea, și Rezerva Federală a Americii a majorat dobânda cu 0,25% în cursul acestei săptămâni. În urmă cu 60 de zile BCE a mai operat o majorare a dobânzii de referință cu 0,5%, un procent mai mic decât creșterile anterioare de 0,75%.

FED ( Rezerva Federală) a majorat în cursul zilei de miercuri dobânda de referință pentru a opta oară cu 0,25%/ În comparație, BCE a început să crească ratele în iulie anul trecut, la patru luni după FED dar la niveluri mai scăzute.

La nivel mondial există o previziune optimistă în privința îmbunătățirii situației economice, chiar dacă nu sunt prea multe de făcut în această privință.

FED avertizează că vor mai urma creșteri ale dobânzilor și în 2023

Din perspectiva deciziei politice, factorii au fost cei mai divizați în această privință deoarece datele primite au fost neclare. Inflația de bază, un indicator cheie pentru durabilității creșterii prețurilor, rămâne la ocotă ridicată, iar creșterea salariilor, a altă componentă a inflației, se va accelera în mod clar. O componentă relevantă constituie și piața muncii, care în momentul de față conține cea mai scăzută rată a șomajului din toate timpurile.

Specialistii financiari ai Băncii Angliei au motivat decizia de majorare dobânda de referință cu 50 de puncte de bază, până la 4% cel mai mare nivel după 2008, pentru a corecta inflația de 10%. Experții financiari au mai explicat faptul că a fost nevoie de această decizia și din cauza incertitudinii care încă planează asupra economiei.

Jerome Powell președintele FED, a dat asigurările necesare că măsurile dezinflaționiste sunt în desfășurare, însă a insistat că nu se întrevăd prea curând reduceri ale dobânzii și probabil vor urma câteva creșteri în 2023, potrivit observatornews.ro.

”suntem doar în stadiul preliminar şi trebuie să fim prudenţi în legătură cu declararea victoriei … şi trimiterea de semnale că noi credem că am câştigat, deoarece mai avem un lung drum de parcurs”, a precizat Powell.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.