Lumea la zi

FinancialTimes: Recesiunea din zona euro va fi una superficială! Rata șomajului a scăzut în mai multe state europene

capital.ro
FOTO: capital.ro

Motorul economiei europene, Germania a raportat faptul că producția din fabricile nemțești a crescut în luna noiembrie, fapt ce a generat o urmă de speranță în privința creșterii economice din zona euro, potrivit economedia.ro. Potrivit datelor furnizate de Biroul de statistică al Comisiei Europene, Eurostat,  numărul persoanelor inactive din piața muncii a înregistrat o ușoară scădere în luna noiembrie.

Oficiul pentru statistică a raportat că numărul persoanelor fără un loc de muncă este de aproximativ 11 milioane, cu 2000 mai puțin decât în luna octombrie 2022, fiind de altfel și cel mai mic număr înregistrat din istoria Eurostat. Potrivit unei analize realizată de Financial Times, rata șomajului a rămas aceeași și în octombrie adică 6,5%.

Biroul german de statistică va publica vineri prima estimare a Produsului Intern Brut

În tot acest timp, biroul federal de statistică din Germania a prezentat un raport în care este indicat faptul că producția industrială a crescut cu 0,2% între octombrie și noiembrie, peste estimările de 0,1% prognozate de economiștii intervievați de Reuters.

Economistul senior al Capital Economics, Franziska Palmas confirmă încă odată faptul că ”puterea germană a rezistat mai bine decât se aștepta”, în ultimul trimestru din 2022. Biroul german de statistică va publica vineri prima estimare a Produsului Intern Brut pentru anul care s-a încheiat. Specialiștii au precizat că situația economia s-a contractat cu o valoare modestă în ultimul trimestru din anul 2022.

Creșterea bruscă a prețurilor la energie din primăvara anului trecut, generate de invazia rusă, au declanșat o serie de îngrijorări privind majorarea economică din zona euro sporind temerile că Europa se va confrunta cu o recesiune serioasă.

Ratele dobânzilor vor fi majorate începând cu luna februarie

În acest context, economiștii și-au modificat pozitiv estimările în materie de creștere economică în ultimele luni. Este posibil ca rezistența economiei din zona euro și a pieței muncii să conducă la o creștere a dobânzii de politică monetară venită din partea Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit economedia.ro.

Se vehiculează faptul că la următoarea reuniune a BCE, din 2 februarie, ratele dobânzilor se vor majora cu 50 de puncte de bază. Această creștere s-ar adăugă deja celor de 2,5 puncte procentuale operate în luna iunie 2022, care au stabilit rata de referință a depozitelor la 2% în luna decembrie.

Creșterea salariilor ar putea fi stimulată de o piață a forței de muncă restrânsă, menținându-se totodată inflația de bază la un nivel crescut pentru o perioadă mai lungă.Inflația globală a scăzut la un indice format dintr-o singură cifră în luna decembrie, iar inflația de bază ( în care nu sunt calculate și costurile alimentelor și energiei), a crescut de la 5 la 5,2%.

Rata șomajului a scăzut în Italia, Franța și Spania cu 0,1% în perioada octombrie – noiembrie și ajunge până la 7,8, 7 respectiv 12,4%, în timp ce în Germania a rămas la 3%.