Infofinanciar > Lumea la zi > O țară UE interzice încălzirea cu petrol și gaz. Măsura intră în vigoare din 2024
Lumea la zi

O țară UE interzice încălzirea cu petrol și gaz. Măsura intră în vigoare din 2024

centrala-termica mathaus.ro
Credit imagine: Mathaus.com

Dorința de sustenabilitate a declanșat discuții furioase în Parlamentul german. Conform proiectului de lege discutat astăzi, anul 2024 ar reprezenta începutul unei interdicții de încălzire prin sisteme bazate pe petrol și gaz.

În plus, orice cale de încălzire a locuințelor ar trebui să constea în proporție de cel puțin 65% în energie regenerabilă, conform unui acord atins de coaliția de guvernare în luna martie. Totuși, interdicția de utilizare a gazului natural și petrolului, propusă recent, ar putea să nu treacă la fel de ușor. În prezent, 41 de milioane de gospodării germane folosesc aceste resurse pentru a se încălzi. Această inițiativă ar fi costisitoare pentru statul german. Calculele arată că este vorba de 9,12 miliarde de euro între 2024 și 2028. Formațiunea politică FDP (Partidul Liber Democrat) este principalul oponent al proiectului, tocmai pentru că ar putea fi o lovitură pe plan economic.

Principalele critici aduse proiectului

Politicienii Partidului Liber Democrat sunt scandalizați de costurile asociate cu o astfel de inițiativă. Ei au declarat că aceasta ar fi „o bombă atomică” pentru sistemul economic german. Totuși, liderul formațiunii politice, Christian Lindner, nu a fost atât de tranșant pe cont propriu. El a spus că va aproba proiectul dacă acesta trece printr-o serie de amendamente. Principalele sale temeri sunt legate tot de componenta financiară a proiectului legislativ. Resursele tradiționale cu ajutorul cărora sunt încălzite gospodăriile, gazul natural și petrolul, sunt în general mai puțin costisitor de implementat decât alternativele regenerabile.

În schimb, cei care militează pentru protecția mediului și-au arătat viziunea favorabilă față de proiectul susținut de Robert Habeck. Organizația Greenpeace a declarat public faptul că salută Germania pentru această posibilă măsură împotriva emisiilor de carbon. Proiectul național german este neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor de carbon, iar data până la care speră să îndeplinească acest deziderat este anul 2045, conform unui articol publicat de DC News.

Ce modificări ar avea loc pentru cetățenii germani

Dacă ar fi interzis modul tradițional de încălzire, pe bază de combustibili fosili, cele 41 de milioane de gospodării vizate ar avea următoarele alternative energetice: energia electrică regenerabilă, termoficarea, dar și încălzirea electrică și energia solară. Trebuie însă menționat că trecerea nu ar fi una abruptă, conform noului proiect de lege. Persoanelor care ar fi în mod direct afectate de această modificare li s-ar acorda o perioadă de tranziție spre utilizarea sistemelor de încălzire pe bază de energie regenerabilă. În plus, există situații care scutesc germanii de trecerea la astfel de sisteme, cel puțin pentru o perioadă determinată.

Totuși, dezideratul politicienilor germani care au propus inițiativa legislativă este acela de sincronicitate cu alte state care au făcut deja trecerea totală spre sustenabilitate. „În comparație cu alte țări care au făcut asta mai devreme, noi începem mai târziu”, a declarat Ministrul Economiei, Robert Habeck, pentru a-și susține punctul de vedere asupra interdicției sistemelor de încălzire pe bază de gaz și petrol.