Infofinanciar > Esential > Pe ce resurse se bazează economia Norvegiei? Țara ar putea avea cu ușurință o energie internă 100% regenerabilă
Esential

Pe ce resurse se bazează economia Norvegiei? Țara ar putea avea cu ușurință o energie internă 100% regenerabilă

fructe de mare sursa foto lifeinnorway
sursa foto lifeinnorway

Norvegia este cunoscută pentru petrolul și gazele sale, dar economia țării se bazează pe alte câteva industrii cheie. Vom analiza cele mai mari interese comerciale ale Norvegiei.

Dacă întrebați pe cineva care sunt cele mai mari industrii ale Norvegiei, sunt șanse mari ca acesta să spună că petrolul sau turismul. Dar în economia Norvegiei se întâmplă mai multe decât se vede la prima vedere. Haideți să aruncăm o privire mai atentă, începând, desigur, cu cea mai mare.

Petrol și gaze

Exploatarea vastelor rezerve de petrol și gaze naturale ale Norvegiei a fost de departe cel mai mare contribuitor la economia Norvegiei de când au fost descoperite pentru prima dată în anii 1960. Țara generează aproape 98% din energia electrică din hidroenergie, astfel încât cea mai mare parte a petrolului și a gazelor este exportată în străinătate. Exporturile de petrol și gaze contribuie cu aproximativ 17% din PIB-ul național, iar aproape 100 de miliarde de dolari sunt vândute în străinătate în fiecare an sub formă de petrol brut și rafinat și gaze petroliere. Rezervele de petrol ale Norvegiei din Marea Nordului încep să se epuizeze față de vârful atins în 1999-2000. Rezervele de gaze, între timp, nu au atins încă vârful. Una dintre provocările viitoare pentru guvernul norvegian va fi cum să se transfere la viața de după petrol și gaze. Există încă rezerve uriașe în Marea Barents, dar aceasta se află în interiorul Cercului Arctic, ceea ce înseamnă că accesul la ea este considerat mai dificil și mai nepotrivit din punct de vedere ecologic.

Energie hidroelectrică

Unul dintre principalele motive pentru care Norvegia nu va fi trimisă înapoi în epoca întunecată atunci când petrolul se va epuiza în cele din urmă este investiția pe termen lung pe care țara a făcut-o în energia hidroelectrică. Apropierea țării de o producție de energie electrică 100% din surse regenerabile înseamnă că, indiferent ce se va întâmpla, luminile vor rămâne aprinse, scrie Lifeinnorway

Industria are încă mult loc de creștere. Deși 98% din energia electrică provine din hidroenergie regenerabilă, aceasta reprezintă încă doar 65% din consumul intern de energie. Deși Norvegia este bine plasată pentru a continua să fie lider mondial în domeniul energiei regenerabile, există încă unele probleme.

Dacă, de exemplu, Norvegia ar scoate mâine de pe șosele toate mașinile alimentate cu petrol și le-ar înlocui cu vehicule electrice, nu ar exista suficiente facilități de încărcare pentru a menține drumurile în mișcare.

Cu toate acestea, estimările sugerează că țara ar putea avea cu ușurință o energie internă 100% regenerabilă, cu un surplus de producție, până în 2030. Atâta timp cât se iau deciziile politice corecte. O parte a problemei pe care o are Norvegia este faptul că consumul de energie pe cap de locuitor este masiv. Având în vedere că energia electrică este atât de abundentă, accesibilă și curată, oamenii sunt puțin încurajați să reducă la minimum consumul. Cu un consum mai apropiat de mediile globale, Norvegia ar avea deja un excedent.

Fructe de mare

Datorită coastei sale lungi, cu fundul larg al mării și condițiilor climatice excelente, industria produselor marine din Norvegia este al doilea mare contribuitor la PIB.

Cu vânzări globale de peste 10 miliarde de dolari în 2016, Norvegia se situează pe locul al doilea după China în ceea ce privește exporturile de fructe de mare. Asta înseamnă aproape 10% din întreaga piață globală de fructe de mare provenind dintr-o țară cu doar 0,07% din populația globală! Somonul de Atlantic este de departe principalul pește exportat, cu 101.000 de tone care ajung în străinătate. Explozia pieței somonului se datorează în principal consumului tot mai mare de sushi în țarile din Europa. Alți pești populari pentru export sunt păstrăvul, codul proaspăt și congelat și macroul. În ceea ce privește fructele de mare, creveții și crabii regali sunt pe primul loc. Maritim
Norvegienii au fost un popor de marinari de-a lungul întregii lor istorii, așa că nu este de mirare că sectorul maritim este una dintre industriile lor de vârf. Deși industria fructelor de mare merge mână în mână cu o parte din industria maritimă, cele două sunt distincte și separate.

Norvegia este una dintre puținele țări din lume cu ceea ce se numește un cluster maritim complet. Aceasta înseamnă că are cunoștințele, competențele și forța de muncă necesare pentru a oferi o industrie maritimă completă, de la proiectare, la lansare, funcționare și întreținere, până la sfârșitul vieții.